'Schietincidenten storen positieve tendens in Bijlmer'

Spoedoverleg politie en justitie over schietpartijen in Amsterdamse Bijlmer...

Van onze verslaggever Willem Beusekamp

AMSTERDAM De aanhoudende schietpartijen in het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost zijn ‘onacceptabel en onverteerbaar’, zegt de voorzitter van de deelraad, Elvira Sweet.

De PvdA-politicus is vervroegd teruggekeerd van vakantie voor spoedoverleg met politie en justitie. Het geweld moet stoppen, schrijft zij op haar weblog.

In totaal vonden er dit jaar in de Bijlmer al twintig ‘schietincidenten’ plaats, met een hausse van dertien stuks in de afgelopen drie maanden. Het laatste slachtoffer is de lokaal bekende rapper Lexxxus the Don die afgelopen weekeinde werd neergeschoten tijdens het Surinaamse Kwakoe Festival.

De politie ontkent dat er sprake is van een bendeoorlog. De stadsdeelvoorzitter lijkt een andere mening toegedaan. Sweet: ‘Het is zorgelijk dat groepen in Zuidoost conflicten met wapens beslechten.’

Ze betreurt het dat de positieve ontwikkeling van de Bijlmer – volgend op ingrijpende saneringen, zoals het slopen van de hoge portiekflats en de gedwongen verhuizing naar andere stadsdelen van overlastgezinnen – wordt verstoord door het geweld.

‘Zowel op basis van politiecijfers als voor het gevoel van bewoners is de veiligheid met sprongen verbeterd. We zitten nu rond het Amsterdams gemiddelde met beide cijfers, waar we vroeger verreweg het slechtste jongetje van de klas waren. Zuidoost is de laatste jaren zienderogen verbeterd.

‘Al deze positieve ontwikkelingen laat ik niet tenietdoen door groepen die de boel verzieken. Wij willen ons de komende tijd daarom extra richten op die jongeren die zich gedragen als gangsters: ze werken niet, rijden in dure auto’s en dagen openlijk het gezag uit.’

Verder vraagt ze om ‘keihard optreden tegen criminelen zoals dealers die hun zaken beslissen met een pistool’.

De stadsdeelvoorzitter wil een uitbreiding van repressieve maatregelen, zoals uitgebreid preventief fouilleren en meer politie op straat.

Sweet pleit verder voor het vaker inzetten van mobiele politieposten op overlastplekken en een forse strafverhoging bij herhaling alsmede ‘het verder doorvoeren van de zogenoemde patseraanpak om de dealers te ontdoen van hun illegaal verkregen gelden en goederen’.

Tenslotte moeten verdachten volgens Sweet door de politie vaker hinderlijk worden gevolgd en moet illegaal woningbezit, waarbij criminelen woningen gebruiken voor andere zaken dan wonen, streng worden aangepakt.

Eerder dit jaar werd duidelijk dat vooral Nigeriaanse drugsbenden de flats gebruiken voor opslag van drugs. Tijdens een grootscheepse inval van de politie op meerdere adressen sprongen vier Nigerianen van een balkon; een van hen kwam daarbij om het leven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden