Schietende Rotterdamse agent opnieuw veroordeeld tot maand cel

De Rotterdamse politieagent die een automobilist bij een alcoholcontrole door zijn rug schoot en zo een dwarslaesie veroorzaakte, is door de rechter opnieuw veroordeeld tot een maand onvoorwaardelijke celstraf. Het Openbaar Ministerie was in hoger beroep gegaan om de straf voor de agent ongedaan te maken.

Slachtoffer Ali Ouaalit Beeld An-Sofie Kesteleyn

Het oordeel is opvallend: onvoorwaardelijke celstraffen voor schietende agenten zijn zeldzaam. Het slachtoffer, een 32-jarige Marokkaans-Nederlandse man, zal volgens zijn artsen nooit meer kunnen lopen.

De uitspraak is een gevoelige nederlaag voor justitie, dat er nog altijd van overtuigd is dat de agent genoeg reden had om te denken dat zijn collega in gevaar was. Maar het gerechtshof stelt nu opnieuw vast dat de politieman onterecht drie kogels afvuurde op een rijdende auto. Zijn collega was namelijk al in veiligheid op het moment dat de agent voor het eerst schoot. De collega heeft dit zelf ook herhaaldelijk verklaard.

Blaastest

Ali Ouaalit werd in 2012 in het centrum van Rotterdam aangehouden voor een blaastest. Hij bleek teveel te hebben gedronken. De politieman stond met een vrouwelijke collega bij zijn auto. Ouaalit reed vervolgens met lage snelheid weg, naar eigen zeggen om zijn auto te parkeren. De collega, die met haar fiets voor zijn auto stond, sprong op gegeven moment aan de kant. Daarna begon de andere agent te schieten.

Volgens de advocaten van Ouaalit houdt het Openbaar Ministerie de agent ten onrechte de hand boven het hoofd. Nadat de agent in 2014 al tot een maand celstraf was veroordeeld, ging niet alleen de verdachte, maar ook justitie in hoger beroep om die straf ongedaan te maken.

''Het Openbaar Ministerie zegt dat ze er voor het slachtoffer zijn', zegt Ouaalits advocaat August Van. 'Maar waarom ga je als OM dan in beroep en steek je die agent een helpende hand toe? Voor wiens belang kom je dan op? Deze verdachte agent heeft nu twee advocaten: zijn eigen advocaat én de officier van justitie.'

Lees ook

'Op dat moment was het alsof de grond onder me wegzakte.' Een interview met slachtoffer Ali Ouaali, een maand geleden.

In cassatie

Het OM zegt er niet alleen voor slachtoffers te zijn, 'maar ook voor een gedegen juridisch standpunt in een zaak'. Volgens een woordvoerster overweegt justitie in cassatie te gaan tegen het oordeel van het hof. 'Deze uitspraak is niet wat het OM voor ogen had.'

Advocaat Van denkt dat deze uitspraak van pas komt in de procedure voor een schadevergoeding voor Ouaalit. Tijdens de zitting verklaarde Ouaalit aan PTSS te lijden, al vier jaar stil te staan en 'geestelijk helemaal op' te zijn.

'Die jongen heeft vier verschrikkelijke jaren achter de rug', zegt advocaat Van. 'In het begin had hij het gevoel dat hij werd neergezet als de Marokkaanse man die inreed op een agente, terwijl dat niet zo was. Hij heeft jaren moeten wachten op rehabilitatie. Die heeft hij nu gekregen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.