Schietende militair was bezig aan derde uitzending

De Amerikaanse militair die maandag in Irak vijf van zijn collega's doodschoot, was bezig aan zijn derde uitzending in slechts een paar jaar. Ook waren hem, een paar dagen voor de schietpartij, zijn wapens ontnomen en was hem aangeraden professionele hulp te zoeken.

Van onze buitenlandredactie

Dit maakte het Amerikaanse leger dinsdag in Bagdad bekend. De militair, sergeant John Russell, schoot de vijf militairen dood in een kliniek voor stressbehandeling in Camp Liberty, een grote militaire basis vlakbij de luchthaven van Bagdad.

Nog drie andere soldaten raakten gewond. Twee van de omgebrachte militairen waren officieren die als arts werkzaam waren in de kliniek. Russell, die deel uitmaakt van een genie-bataljon gelegerd in Duitsland, is inmiddels aangeklaagd voor moord. De schietpartij is de ergste in Irak sinds de invasie van 2003 waarbij een Amerikaanse soldaat collega's om het leven brengt.

Leger
Het is nog onduidelijk waarom de sergeant begon te schieten. Deskundigen wijzen er echter op dat het Amerikaanse leger een soldaat doorgaans zijn wapens ontneemt, als hij onder andere zelfmoordneigingen vertoont. Onderzocht wordt hoe de sergeant aan het wapen is gekomen waarmee hij de vijf militairen neerschoot.

President Obama zei maandag geschokt en bedroefd te zijn door de moordpartij. Minister van Defensie Robert Gates beloofde dat er meer zal worden gedaan om de stress te verlichten van militairen in oorlogsgebied. Ook wordt onderzocht of het leger genoeg klinieken voor geestelijke zorg heeft in Irak en Afghanistan.

Zelfmoorden
Volgens het Pentagon hebben tot nu toe dit jaar 48 soldaten van de landmacht zelfmoord gepleegd. Over geheel 2008 waren dat er 140 en het jaar daarvoor 115.

Amerikaanse soldaten staan, vanwege de langdurige oorlogen in Afghanistan en Irak, steeds meer onder stress. Militairen, zoals Russell, die in korte tijd drie uitzendingen van gemiddeld een jaar achter de rug hebben zijn al lang geen uitzondering meer.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden