Schietende man in Thalys overmeesterd, drie gewonden

In de Noord-Franse stad Arras zijn vrijdag drie mensen gewond geraakt door een schietpartij in de Thalys, die op weg was van Amsterdam naar Parijs. Een man gewapend met een kalasjnikov, een handwapen en meerdere messen opende het vuur. Hij werd overmeesterd door militairen in burger. Onder de gewonden zijn geen Nederlanders, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

redactie
Politie in beschermende pakken voor de Thalys waar het schietincident plaatsvond. Beeld afp
Politie in beschermende pakken voor de Thalys waar het schietincident plaatsvond.Beeld afp

Volgens Franse media zou de dader een Marokkaanse man zijn van 26 jaar. De man zou al in het vizier zijn van justitie vanwege banden met extremisten. De Franse justitie doet onderzoek naar de schietpartij en wil nog niets zeggen over de identiteit van de man.

Een woordvoerder van Thalys laat weten dat de dader in Brussel-Zuid was ingestapt. Hij was zwaar bewapend. Hij beschikte over een Russische machinegeweer van het type AK47, een handvuurwapen, negen patroonhouders en meerdere messen.

De man is overmeesterd door twee passagiers, stelde de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve. De twee mannen hebben de Amerikaanse nationaliteit, zei hij. Hij roemde de mannen om hun moed en zei dat als zij hun hoofd niet koel hadden gehouden, zich wellicht een 'verschrikkelijk drama' zou hebben voltrokken.

Franse media berichten dat het zou gaan om Amerikaanse mariniers. Ze grepen in toen ze hoorden hoe de dader zijn wapen doorlaadde terwijl hij verschanst zat op het toilet. Toen zij hem tegenhielden, begon hij met schieten.

Een van de gewonden wordt afgevoerd. Beeld reuters
Een van de gewonden wordt afgevoerd.Beeld reuters

Drie gewonden

De man wist twee passagiers te verwonden. Eén werd geraakt door kogels, de ander door messteken. Een van hen zou er slecht aan toe zijn. De identiteit van de slachtoffers is nog niet bekend. Volgens minister Cazeneuve is een van hen een Amerikaan die de andere twee Amerikanen hielp bij het overmeesteren van de dader. Een derde gewonde is de Franse acteur Jean-Hugues Anglade. Hij werd niet geraakt door de dader, maar verwonde zich toen hij het alarmglas insloeg.

De dader zou zelf ook gewond zijn geraakt in de worsteling. Hij is vanaf het station in Arras afgevoerd door de politie.

De hogesnelheidstrein bestond uit twee delen: een treinstel uit Amsterdam en een tweede treinstel dat was aangehaakt in Brussel.

Het toestel vertrok om 15.17 uur uit Amsterdam en had eigenlijk om 18.35 uur in Parijs aan moeten komen. Volgens een woordvoerster van Thalys opende de dader om 17.50 het vuur, een half uur nadat de trein station Brussel-Zuid/Midi had aangedaan. Dat was de laatste stop voor Parijs.

Op het moment van de aanslag reed de trein bij het plaatsje Oignies. Dat ligt ongeveer 30 kilometer ten noorden van Arras, waar de trein vervolgens naartoe werd geleid.

Het treinstel uit Amsterdam vervolgt waarschijnlijk vanavond zijn weg naar Parijs. Aan boord waren veel Nederlanders, maar geen van hen raakte gewond. De passagiers uit het andere treinstel zijn ondergebracht in een sporthal nabij het station van Arras.

Aanhouding van de verdachte. Beeld epa
Aanhouding van de verdachte.Beeld epa

Passagiers opgevangen in sporthal

Het station is afgezet door de politie. Forensisch experts doen ter plekke onderzoek. De opgevangen passagiers worden verhoord door de politie. Thalys laat weten via Twitter dat de situatie onder controle is en dat reizigers veilig zijn. Voor de passagiers, van wie vele in shock zijn, staat water en eten klaar. Het is nog niet bekend of en wanneer zij hun reis kunnen vervolgen.

President François Hollande sprak na de aanslag zijn medeleven uit op Twitter: 'Ik spreek mijn steun uit voor de gewonden van de aanval in de trein van Amsterdam naar Parijs. Er zal alles aan worden gedaan om dit drama op te helderen.'

null Beeld google maps
Beeld google maps
De Thalys ter hoogte van de Belgische stad Mechelen. Beeld belga
De Thalys ter hoogte van de Belgische stad Mechelen.Beeld belga
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden