Scheveningen wil weer praal en pracht

Ooit was Scheveningen dé badplaats van Noordwest-Europa. Daar kwam de klad in. Maar B en W hebben plannen.

Van onze verslaggever Bart Jungmann

‘De architect was dronken of hij had drugs op, maar hier is echt sprake van een belediging. Het mooiste gebouw is op de lelijkste plek beland.’

De Haagse kok Pierre Wind danste anderhalf jaar geleden van verontwaardiging over het televisiescherm. En met succes: het Scheveningse plein bij het Kurhaus werd in tv-programma NOVA verkozen tot de allerlelijkste plek van Nederland.

Maar daarin gaat verandering komen nu Den Haag zich heeft voorgenomen van Scheveningen dé badplaats van Noordwest Europa te maken. Het mooiste gebouw wordt verlost van zijn lelijke plek.

Het Haagse college van B en W heeft daarvoor plannen ontwikkeld, voortbordurend op de noodzakelijke versterking van de kust. Met dat geld gaat de boulevard de badplaats met de haven verbinden in een twee kilometer lange strip.

Met het Kurhaus, het even stijlvolle als pompeuze saluut aan de Noordzee, werd Scheveningen in de vorige eeuw dé badplaats van Noordwest-Europa. Daarna trad het verval in, gesymboliseerd in sloopplannen voor het Kurhaus, dertig jaar geleden.

Met een nieuwe eigenaar heeft het hotel weer iets van zijn grandeur terug; nu is de badplaats aan de beurt. Wethouder Marnix Norder wil af van de patatcultuur. Dit moet onder meer gebeuren met een ‘once in a lifetime-ervaring als Legoland’ en een aanbod van aan zee gekoppelde sporten. En het plein bij het Kurhaus? ‘Dat hebben we bewust niet ingevuld. Laat iedereen van binnen en van buiten de stad daarop zijn ideeën maar eens loslaten. Wat ons betreft is alles denkbaar.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden