Scheveningen wil niet één, maar meerdere vreugdevuren

De organisatoren van het vreugdevuur op het strand van Scheveningen met Oud en Nieuw willen zich houden aan de nieuwe, maximale afmeting van de brandstapel van 10 bij 10 bij 10 meter. Met een belangrijke kanttekening: Scheveningen wil niet één, maar meerdere brandstapels bouwen.

 De opbouw van een stapelplaats voor een vreugdevuur in eerdere jaren.  Beeld ANP
De opbouw van een stapelplaats voor een vreugdevuur in eerdere jaren.Beeld ANP

Dat schrijft de organisatie in een verklaring op Facebook. Op deze manier kunnen de bouwers een hele week bezig blijven en dat heeft gezien de gezelligheid wel de voorkeur.

De vuurstapels waren de afgelopen jaren hoger dan de afgesproken grens van 35 meter, maar de gemeente greep niet in. En zo kwam het dat afgelopen nieuwjaarsnacht door de harde westenwind een vonkenregen neerdaalde op Scheveningen-Dorp. Het rapport dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) hierover schreef, leidde begin deze maand tot het vertrek van burgemeester Pauline Krikke.

Haar tijdelijke opvolger, Johan Remkes, maakte vorige week de nieuwe eisen voor de brandstapels van dit jaar bekend. ‘Er zijn twee smaken’, aldus Remkes. ‘Smaak één is conform brandweeradvies (10 bij 10 bij 10 meter, red.). De andere smaak is nee.’

Gezelligheid

De organisatie in Scheveningen gaat nu dus een vergunning aanvragen voor meerdere vuren. ‘Deze stapels willen wij met de hand bouwen zonder bouwmachines. Daarmee gaan we weer een beetje ‘back to basic’, zoals we het vroeger ook deden met de opbouw.’ De bouw verloopt daardoor minder snel, en de organisatie hoopt op deze manier dat ‘de gezelligheid onder de bouwers dit jaar meer centraal komt te staan’.

Ook aan de kinderen is gedacht. De stapels moeten ‘kindveilig’ worden. Zo komen er speciale werksteigers, zullen de oudere bouwers de kinderen begeleiden en zullen zij ‘daarnaast toezicht houden op de veiligheid’.

Een woordvoerder van de gemeente zegt bij Omroep West nu nog niet te kunnen reageren op de plannen van de Scheveningers. ‘Ik ga tussentijds niet in op wat wel en niet mag. Ze moeten een vergunning aanvragen en die nemen we in behandeling.’

Eerder lieten ook al de rivalen uit Duindorp weten dat zij zich aan de maximale afmeting zullen houden. Daarmee behoort de wedstrijd wie de grootste stapel heeft tot het verleden.

Maar als het aan de Scheveningers ligt, blijven de vuren tot in lengte van dagen onderdeel uitmaken van de oudejaarsviering in het voormalige vissersdorp. ‘Deze unieke traditie mag nooit en te nimmer verloren gaan.’

Vreugdevuren in Duindorp en Scheveningen

De brandstapels voor de vreugdevuren op Scheveningen en in Duindorp mogen maximaal 10 bij 10 bij 10 meter groot worden. Dat heeft waarnemend burgemeester Johan Remkes gezegd in een raadsdebat.

Den Haag zit zonder burgemeester en met een vleugellam college. Hoe keert de rust terug in Den Haag?

Elk jaar wordt het vreugdevuur in Duindorp hoger. Toch maken bewoners zich zorgen over hun Haagse wijk. Hoe lang zal het vuur in Duindorp nog branden?

Tijdens oudejaarsnacht regende het gloeiende blokken houtskool in Scheveningen. ‘Als je pech hebt, brandt het dorp af.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden