Scheuring in rebellenbeweging

De Malinese Ansar Dine valt uit elkaar: een groep die zich de Islamitische Beweging voor Azawad noemt, splitst zich af. Zij zoekt contact met de regering.

AMSTERDAM - Een deel van de Malinese rebellenbeweging Ansar Dine heeft zich donderdag afgesplitst om een eigen strijdgroep te vormen. De Islamitische Beweging voor Azawad zegt elke vorm van extremisme en terrorisme af te wijzen. Ze wil onderhandelen over de crisis in Mali en is bereid de wapens op te nemen tegen de voormalige wapenbroeders.

De voorman van de groep, de Toeareg Alghabass ag Intalla, voormalig leider van Ansar Dine, stelt in een verklaring dat hij en zijn medestrijders zich hebben afgescheiden om over hun eigen lot te kunnen beschikken. 'We zijn een groep mensen uit het noorden van Mali die al zeker 50 jaar met bepaalde grieven kampen. We zijn geen terroristen, we zijn bereid te onderhandelen.'

Dit geldt blijkens de verklaring ook voor de sharia, de islamitische wetgeving die in het door de jihadisten bezette deel van Mali wordt gehanteerd. Op grond ervan voeren de vaak buitenlandse rebellen openbare executies en amputaties uit wegens het roken van sigaretten, het maken van muziek en het niet dragen van een hoofddoek.

De verklaring wijst erop dat ten minste een deel van Ansar Dine zoekt naar een uitweg uit het extremisme. Het Franse leger voert al bijna twee weken luchtaanvallen uit op het noorden van Mali om de rebellen te verdrijven die er een gebied zo groot als Frankrijk hebben veroverd. Het Franse en Malinese leger hebben enkele centrale steden op de rebellen heroverd.

De beweging Ansar Dine (Verdedigers van het Geloof) bestaat voornamelijk uit etnische Toearegs. De groepering werd opgericht door de islamistische Toeareg-leider Iyad ag Ghaly en heeft haar uitvalsbasis in de stad Kidal, 1.200 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Bamako. Ansar Dine zou meer dan duizend strijders tellen.

Een overheidsfunctionaris uit Kidal zei tegen persbureau AP dat de splitsing van Ansar Dine zich al lang aftekende. Ansar Dine rekruteerde in Kidal grote groepen strijders, maar werkte ook pragmatisch samen met de autoriteiten. Intalla, opvolger van de traditionele leider van Kidal, wordt bovendien niet beschouwd als een radicale moslim. 'Ze (de afgesplitste rebellen, red) zijn op zoek naar de nooduitgang.'

De islamistische rebellen in Noord-Mali bestaan uit drie groepen. Naast Ansar Dine zijn dat Al Qaida in de Islamitische Maghreb (AQIM), waarmee Ansar Dine nauw is verweven, en een Malinese afsplitsing, de Beweging voor de Eensgezindheid en Jihad in West-Afrika (Mujao). Daarnaast is er de separatistische Nationale Beweging voor de bevrijding van Azawad (MNLA), een oudere Toeareg-beweging die afgelopen jaar is overvleugeld door de extremisten.

Het conflict in Mali krijgt steeds meer etnische trekjes. De inheemse bevolking van het noorden dreigt volgens waarnemers slachtoffer te worden van etnische zuiveringen. Volgens de mensenrechtenfederatie FIDH voert het Malinese leger standrechtelijke executies uit onder Arabieren en Toearegs. Ook leden van het herdervolk de Fulani zouden hun leven niet zeker zijn als het leger gebied herovert op de islamisten. Het Malinese leger bestaat vooral uit militairen uit het zuiden.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden