Scheuring dreigt in Lijst Pim Fortuyn door fiks kastekort

De Lijst Pim Fortuyn (LPF) dreigt uiteen te vallen in twee delen. Een aantal leden van het hoofdbestuur, aangevoerd door voorzitter Henrick Fabius, onderneemt pogingen om uit de oude LPF te stappen en een nieuwe vereniging te beginnen....

Fabius hoopt dat het grootste deel van de partijleden hem zal volgen. De Tweede-Kamerfractie in Den Haag heeft nog niet openlijk partij gekozen.

De dreigende splitsing volgt op het faillissement dat de partij vorige week aanvroeg bij de rechtbank in Rotterdam. Voorzitter Fabius, die de partij sinds juni leidt, zag een faillissement als de beste manier om uit de geldproblemen te komen en daarna een 'doorstart' te maken zonder schulden. De LPF heeft een acuut kastekort van ongeveer 250 duizend euro.

De Tweede-Kamerfractie onder leiding van Mat Herben steunde Fabius in deze strategie. Twee andere leden van het hoofdbestuur, Sergej Moleveld en Jan Belder, toonden zich echter zeer ontstemd. Zij zien de faillissementsaanvraag als een verkapte poging van Fabius en de Kamerfractie om van de 'oude LPF' af te komen. Jan Belder: 'Fabius en de fractie willen van de partij af, maar wel de naam LPF blijven gebruiken. Dat kan alleen als de oude LPF uit de weg is geruimd. Dit alles gebeurt zonder enig overleg met de leden.'

De crisis in de partij is verhevigd nu de rechtbank dinsdag een streep heeft getrokken door het faillissementsplan van Fabius. De voorzitter had volgens de rechter eerst toestemming van de leden moeten vragen. Daarop kondigden Fabius en zijn twee mede-bestuursleden Marcel Pieterman en Han Swarte dinsdag hun vertrek uit het bestuur aan.

Bij de Kamer van Koophandel in Den Haag hebben zij intussen een nieuwe 'Vereniging LPF' laten registreren. Op een ingelaste partijvergadering in Den Haag ondernam Fabius gisteravond pogingen zoveel mogelijk provinciale bestuursvoorzitters achter zijn uitstapplan te krijgen.

Moleveld en Belder hebben woensdag een poging gedaan de namen van hun drie collega's te laten schrappen uit het register van de Kamer van Koophandel, waar de oude LPF staat ingeschreven. Dit was gisteravond nog niet gelukt, getuige het register.

De twee bestuursleden van de oude LPF kondigen aan de oprichting van een nieuwe Vereniging LPF niet te accepteren. 'Dat vechten we aan, desnoods tot aan de rechter', aldus Belder. Ook partijadviseur Marten Fortuyn, de oudste broer van Pim, keurt de actie van Fabius af. Hij liet woensdag weten meer dan genoeg te hebben van 'al het gedonder' in de LPF: 'Het is ongelooflijk wat er allemaal gebeurt. Ik kan het niet meer volgen. Het is nog erger dan in een bananenrepubliek.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.