Scherpschutter Finnbogason is opnieuw goud waard

HEERENVEEN - Heerenveen - FC Groningen 4-2

Alfred is een zeldzame voornaam in het Nederlandse voetbal. Natuurlijk, je had Alfred Schreuder, Alfred Nijhuis ook en Alfred Knippenberg zelfs, maar dan wordt het al behoorlijk marginaal.

In Heerenveen hebben ze er eentje die al deze Alfredden naar de kroon steekt. Na ruim zeventig minuten in de wedstrijd tegen Groningen schalde de speaker zijn voornaam door het stadion. De fans voegden daaraan de achternaam toe in vier klinkende lettergrepen. Waarna de stadionspeaker het samenspel besloot: 'Zo is het maar net.'

Alfred Finnbogason uit IJsland is goud waard in Heerenveen, nog steeds. Zijn naam werd deze zomer vaak genoemd in het rijtje van vertrekkende voetballers. De eredivisie zou haar scherpschutter na één seizoen alweer kwijt zijn.

Cardiff City leek zijn nieuwe werkgever te worden. Maar het bod ging Gaston Sporre, de nieuwe directeur, niet hoog genoeg en dus bleef Finnbogason behouden voor de eredivisie.

En nu de competitie zes wedstrijden op gang is, staat de 24-jarige spits alweer bovenaan de lijst van topscorers. Nadat hij in de 70ste minuut al was bejubeld, daverde dezelfde juichtoon vlak voor tijd opnieuw door het stadion.

Zo schoot Finnbogason zijn ploeg naar een spectaculaire overwinning in de wedstrijd tegen Groningen, die zo onhandig verliep dat het weer leuk werd. Scheidsrechter Makkelie speelde een hoofdrol.

Na ruim tien minuten stuurde hij Timo Letschert al uit het veld. Een onbesuisde tackle op Luciano Slagveer werd de verdediger van Groningen fataal. Het zag er ernstiger uit dan het was en dat kwam vooral door de aanvaller, die overtuigend een aangeschoten eend acteerde.

Het incident hielp het duel meteen op gang, al gold dat vooral voor de bezoekers. Groningen speelde geïnspireerder, handelde sneller en kwam dankzij een benutte penalty van Van der Velden zelfs op voorsprong.

Bij de toekenning daarvan kon ook Mitchell Dijks, verdediger van Heerenveen inrukken. Hij liet tegenstander Wijnaldum struikelen bij diens doelpoging.

En dat deed Heerenveen weer goed. Meteen na rust schoot invaller Wildschut de ploegen op gelijke hoogte. Een spetterende goal was het, echt zo eentje die alleen hij kan maken. Wildschut voetbalt in hoog tempo op goed geluk. Zijn opportunisme en gebrekkige techniek symboliseren het huidige niveau van de eredivisie.

Die tweede helft werd een achtbaan vol wisselende kansen en nog één rode kaart voor Chery. Eerst kwam de thuisploeg op voorsprong door een doeltreffende kopbal van verdediger Otigba. Vrijwel meteen sloeg Groningen terug. Een lage vrije trap kon ongehinderd de doelmond van Heerenveen passeren, waarna Kappelhof zijn voet er tegenaan kon zetten.

Tot dan toen nam Alfred Finnbogason nauwelijks deel aan het spektakelstuk. Twee keer miste hij een behoorlijke kans, alsof hij wilde protesteren tegen het niveau.

Ook op de strafschop, waarmee de spits zijn ploeg weer aan de leiding hielp, was het nodige aan te merken. Als doelman Bizot steviger vingerkootjes had gehad, had hij een doelpunt voorkomen.

Vorig seizoen had de IJslander in Djuricic een handige teamgenoot met wie het goed samenspelen was. Na diens vertrek is het behelpen en moet hij zich ook veel meer met de opbouw bemoeien.

Maar zijn tweede doelpunt, de achtste dit seizoen, was dan weer wel een kunststukje. Eerst speelde Finnbogason zich handig vrij, daarna mikte hij de bal precies door Bizots benen.

Nog twee jaar duurt zijn contract met Heerenveen. De club wilde tussentijds verlengen om de transfersom op te schroeven. Alfred Finnbogason was zo wijs dat te weigeren. Het is de hoogste tijd voor een uitdaging.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden