Scherper toezicht

DE Rabobank is in grote verlegenheid gebracht door een affaire met een lokale bankier die de bank hoogstwaarschijnlijk tientallen miljoenen euro's gaat kosten....

Rabobank Nederland benadrukt dat vooral falend lokaal toezicht ertoe heeft geleid dat de bankier enkele jaren z'n gang heeft kunnen gaan. Het hoofdkantoor zet nu alle zeilen bij om de vertrouwensschade tot een minimum te beperken. Dit is hard nodig, nog maar enkele jaren geleden speelde bij de Rabo een heikele zaak bij het kantoor te Doetinchem. Toen werden tientallen particuliere beleggers voor in totaal miljoenen benadeeld en heeft een kostbare schikking rust gebracht. Geschrokken scherpte het hoofdkantoor allerlei voorschriften voor de lokale kantoren aan. Toch is ook nu weer sprake van een eigenzinnige lokale bestuurder. Ook nu werd al veel schade aangericht voordat het hoofdkantoor ingreep.

Deze problemen zijn deels te verklaren uit de bijzondere structuur van de bank. Voortgekomen uit de boerentraditie kent de Rabo een coöperatieve opbouw: het hoofdkantoor regeert niet over de 376 lokale Rabobanken. Het is juist een gezamenlijk bezit van deze zelfstandige banken. Dit maakt dat lokaal toezicht van groot belang is. Maar niet doorslaggevend, aangezien Rabobank Nederland het financiële toezicht uitoefent.

Het hoofdkantoor stelt adequaat ingegrepen te hebben, aangezien bij de reguliere accountantscontrole in 2001 kritische vragen zijn gesteld aan de bankier in Eemnes. De vraag dringt zich echter op of, als een balanstotaal zo snel groeit, wachten tot het gebruikelijke jaarlijkse bezoekje aan de lokale bank voldoende is. Zeker als de effectiviteit van het lokale toezicht in twijfel kan worden getrokken. Meestal zitten hierin mensen uit de lokale samenleving, die niet per se zijn getoetst op financieel inzicht.

De aanscherping van de regels na Doetinchem konden de uitglijder in Eemnes niet voorkomen. Dit falen zet de houdbaarheid van de coöperatieve structuur onder druk. Hans Smits, topman van de bank heeft herhaaldelijk laten weten vast te willen houden aan deze opbouw van de bank. Vooralsnog legt dat de Rabo ook geen windeieren, het is de enige Nederlandse bank met een hoge triple A waardering.

Om op de lange duur de coöperatie Rabo en het vertrouwen van de zakelijke en particuliere klanten vast te houden, kan de bank beter de lijnen strakker aantrekken om lokaal wangedrag te voorkomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden