Nieuws

Scherpe uitval Draghi om ‘Sofagate’ in Turkije

‘Sofagate’ blijft diplomatieke rimpelingen veroorzaken. Nu zijn het de Italiaanse premier Mario Draghi en de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu die botsen naar aanleiding van de ontvangst dinsdag in Ankara van een EU-delegatie. Daarbij pakte de zetelschikking ongunstig uit voor Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie.

Rob Vreeken
Mario Draghi spreekt op een persconferentie in Rome. Beeld AP
Mario Draghi spreekt op een persconferentie in Rome.Beeld AP

Draghi toonde zich donderdagavond ontstemd over de ‘vernedering’ die Von der Leyen had moeten ondergaan toen de Turkse president Recep Tayyip Erdogan maar één extra stoel naast de zijne bleek te hebben, die hij aanbood aan voorzitter van de Europese Raad Charles Michel. Von der Leyen zag het met een verbaasd ‘ehm’ aan en nam toen maar plaats op een sofa aan de zijkant, net als Cavusoglu.

‘Ik was het absoluut niet eens met Erdogans gedrag tegenover voorzitter Von der Leyen, het was ongepast’, zei de Italiaanse premier. Hij voegde eraan toe: ‘Met deze dictators – laten we ze noemen wat ze zijn – moeten we vrijuit onze verschillen van mening en maatschappelijke visies bespreken, maar we moeten ook samenwerken, in het landsbelang.’

Vooral de betiteling ‘dictator’ trok vuur aan Turkse zijde. De Italiaanse ambassadeur werd in Ankara op het matje geroepen en minister Cavusoglu liet op Twitter weten Draghi’s ‘onaanvaardbare, populistische en lelijke uitspraken over onze gekozen president’ ten scherpste te veroordelen.

Volgens Cavusoglu waren de stoelen dinsdag zo opgesteld volgens internationaal protocol en op verzoek van de EU zelf. Turkije was in zijn ogen het slachtoffer van ‘ongerechtvaardigde aantijgingen’.

De blunder van Charles Michel

De blunder van EU-president Michel in het paleis van de Turkse president Erdogan lijkt de relatie met Commissievoorzitter Von der Leyen verder te verslechteren. Hij liet haar staan, terwijl hij zelf naast Erdogan ging zitten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden