Scherpe kritiek op steun Irak-inval

Oud-minister Peter Kooijmans van Buitenlandse Zaken (CDA) levert kritiek op de Nederlandse politieke steun aan de Amerikaanse inval in Irak....

Van onze verslaggever Theo Koelé

Kooijmans herinnert er in de CDA-publicatie aan dat het kabinet-Balkenende in 2003 de invasie gerechtvaardigd vond, omdat Saddam Hussein talrijke VN-resoluties aan zijn laars had gelapt. Dat argument ‘gaat voorbij aan het feit dat het niet op de weg ligt van individuele lidstaten naleving van resoluties van de Veiligheidsraad af te dwingen, indien daartoe door de Raad zelf niet wordt opgeroepen’.

Kooijmans, deskundig op het gebied van het volkenrecht, bekritiseert ook de passage in het regeerakkoord over het uitzenden van militairen onder een ‘adequaat volkenrechtelijk mandaat’. Het compromis van de coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie fungeert niet als ‘bindend element’.

Het compromis moest de pijn verzachten voor de PvdA, die van het CDA geen ruimte kreeg voor een parlementair onderzoek naar de Nederlandse steun voor de Irak-oorlog.

Kooijmans verwijst naar het laatste Irak-debat in de Tweede Kamer, in april van dit jaar, toen CDA-minister Verhagen en PvdA-Kamerlid Van Dam tegenover elkaar kwamen te staan. De PvdA stelde dat slechts bij hoge uitzondering militairen uitgezonden kunnen worden zonder autorisatie van de Veiligheidsraad. Verhagen wil meer armslag voor militaire interventies.

Verhagen en de PvdA kwamen vorige week weer in aanvaring, toen de Eerste Kamer sprak over een regeringsnotitie waarin de omstreden passage in het regeerakkoord nader is uitgewerkt. Verhagen rechtvaardigde opnieuw de Amerikaanse inval en de Nederlandse steun, tot ongenoegen van PvdA-senator De Vries.

CDA-prominent Kooijmans betoogt dat de ‘mystificerende’ tekst in het regeerakkoord zulke confrontaties alleen maar uitlokt. ‘Het vervelende van zo’n fragiel compromis is dat het in scherven dreigt te vallen als je het probeert uit te pakken.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden