Scherpe kritiek op jongste stijging van topinkomens

De sterke stijging van de topinkomens in het bedrijfsleven is 'beschamend' en 'moreel onaanvaardbaar'. Meer druk uit de samenleving en van werknemers moet voorkomen dat topbestuurders ook in de toekomst met 'belachelijke salarissen naar huis gaan'.

VAN ONZE VERSLAGGEVER WILCO DEKKER

AMSTERDAM - Dat heeft SP-voorman Emile Roemer zondag gezegd in het tv-programma WNL op Zondag. Roemer reageerde op het jaarlijkse onderzoek naar de topinkomens dat de Volkskrant afgelopen weekeinde publiceerde. Daaruit bleek dat de vaste salarissen van de topbestuurders vorig jaar, na drie jaar van daling, weer gestegen zijn - met 6 procent naar gemiddeld 512 duizend euro.

Inclusief extraatjes als bonussen, prestatieaandelen en pensioenstortingen steeg het totale inkomen bij de 134 onderzochte bedrijven met 7,5 procent, naar gemiddeld 1,13 miljoen euro. Volgens Roemer toont dit aan - in een tijd waarin werknemers op de nullijn staan of werkloos worden - dat er sprake is van een morele crisis in het bedrijfsleven. Zelfregulering van het bedrijfsleven werkt dus niet, stelt hij.

Ook vanuit de PvdA klonk harde kritiek op de topbestuurders. 'Je gaat je afvragen op welke planeet deze mensen leven', zei Marleen Barth, fractieleider van de PvdA in de Eerste Kamer, bij de TROS-radio. Barth steunt de in het verleden door FNV Bondgenoten bedachte norm dat het vaste salaris van de topbestuurder niet hoger mag zijn dan twintig keer het salaris van de laagstbetaalde werknemer.

Het Volkskrant-onderzoek laat zien dat de loonkloof tussen de top en de werkvloer vorig jaar is gegroeid, van 18 naar gemiddeld 19; het inkomen van de baas is dus 19 keer zo hoog als dat van de gemiddelde werknemer, niet van de laagstbetaalde. Bij dertig van de onderzochte bedrijven verdient de top meer dan twintig keer zoveel als de werkvloer.

PvdA-voorzitter Hans Spekman wil dat de werknemers meer te zeggen krijgen over het salaris aan de top, en wel via de commissarissen die worden voorgedragen door de ondernemingsraden. Zij zouden een zwaardere stem kunnen krijgen als de raad van commissarissen de beloning voor de bestuurders vaststelt. De OR mag eenderde van de commissarissen voordragen.

De Vereniging van Effectenbezitters heeft minder moeite met de stijging van de topinkomens, zolang de prestaties van de bestuurders en hun bedrijven maar navenant zijn. 'De salarissen van topbestuurders in het bedrijfsleven zijn vaak niet in balans met wat ze daadwerkelijk gepresteerd hebben', zegt Errol Keyner van de beleggersverening.

'Ziggo is bijvoorbeeld een Calimero vergeleken met Shell, terwijl de complexiteit van een bedrijf als Reed Elsevier in het niet valt bij ING.' Toch verdiende Reed Elsevier-topman Erik Engstrom 2,7 miljoen euro, twee keer zo veel als zijn ING-equivalent Jan Hommen. Keyner: 'Veel topbestuurders zijn zwaar overbetaald, maar Jan Hommen is juist onderbetaald.'

Met een inkomen van in totaal 15,7 miljoen euro was Ziggo-topman Bernard Dijkhuizen vorig jaar de best verdienende topman. Dat kwam vooral door de waarde van een groot aandelenpakket in de kabelaar, die vorig jaar naar de beurs ging. Ziggo wijst er in een reactie op dat Dijkhuizen bij zijn aantreden eigen geld in het bedrijf heeft gestoken, dat bij de beursgang is omgezet in aandelen. Hoeveel geld Dijkhuizen zelf heeft geïnvesteerd, wil Ziggo niet zeggen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden