Scherpe kritiek op complete VVD-top

Volgens een interne partijcommissie is de hele VVD-top verantwoordelijk voor de verkiezingsnederlaag van vorig jaar. Intussen houdt de discussie over het leiderschap van de VVD aan....

Van onze verslaggevers

Partijvoorzitter Van Zanen wordt verweten dat hij de lijsttrekkersstrijd tussen Rutte en minister Verdonk niet in goede banen wist te leiden. Rutte had, eenmaal lijstrekker, meer aandacht moeten trekken. Verdonk had zich bij haar verlies moeten neerleggen.

'Verbaasd'
Dat blijkt volgens het NOS Journaal uit het rapport dat voormalig VVD-minister Dekker heeft opgesteld. Zij moest onderzoeken waarom de VVD zes zetels verloor bij de Tweede Kamerverkiezingen. De NOS beroept zich op bronnen in de interne commissie. Van Zanen noch Rutte wil de conclusies bevestigen. Zij kennen het rapport nog niet. Dekker laat weten ‘verbaasd’ te zijn en nog aan het rapport te werken. Zij presenteert het volgende week woensdag. Volgens een woordvoerder van partijvoorzitter Van Zanen komt er geen onderzoek naar de bron van het lek.

De lijsttrekkerstrijd tussen Rutte en Verdonk dreigde de partij vorig jaar te splijten. Rutte won nipt, maar Verdonk kreeg bij de verkiezingen meer voorkeurstemmen dan de lijsttrekker. De commissie-Dekker concludeert volgens de NOS dat de VVD voortaan eerst het verkiezingsprogram moet opstellen, zodat de kandidaat-lijsttrekkers niet over de koers ruziën.

Rutte wordt verweten dat hij er tijdens de campagne niet in slaagde zich tussen zijn opponenten Balkenende (CDA) en Bos (PvdA) te manoeuvreren. Zijn argument dat zij alle aandacht trokken met hun tweestrijd om het premierschap, accepteert de commissie niet.

Verdonk had volgens de commissie niet publiekelijk meer macht moet eisen vanwege haar ruim 600 duizend voorkeurstemmen. Wel zegt de commissie dat de partijtop meer aandacht voor die stemmen had moeten hebben.

In de VVD wordt al langer rekening gehouden met het vertrek van partijvoorzitter Van Zanen. Hij wordt door velen in de partij als weinig daadkrachtig ervaren. Bij de PvdA stapte onlangs het hele partijbestuur op wegens de verkiezingsnederlaag.

Rutte onder vuur
Maar ook Rutte blijft onder vuur liggen. Uit een enquête van EenVandaag blijkt dat 67 procent van de ondervraagde VVD-stemmersde koers van de partij niet rechts genoeg vindt. 78 procent is het eens met Verdonks uitspraak dat Rutte ‘niet echt rechts’ is. 42 procent vindt Verdonk de beste leider voor de VVD, 22 procent Rutte en 34 procent ex-minister Kamp.

Rutte dwong Verdonk haar uitspraak terug te trekken. Maar partijcoryfee Hans Wiegel zei woensdag in De Pers dat Verdonk ‘helemaal niets verkeerd doet’. ‘Het kan niet zo zijn dat ze haar mond moet houden omdat ze een beetje een ander type is dan Mark Rutte.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden