Scherpe kritiek op Boliviaanse president

De nationalisering van de gas- en oliewinning in Bolivia door president Evo Morales is vrijdag scherp bekritiseerd tijdens de vierde Europees Latijns-Amerikaanse top....

ANP

Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties, president Vincente Fox van Mexico en bondskanselier Wolfgang Schüssel van Oostenrijk hadden geen goed woord over voor de Boliviaanse stap. Annan waarschuwde voor ‘een verstoring van normale economische activiteiten’. Internationale handel is volgens hem mede gebaseerd op vertrouwen.

Annan kreeg bijval van gastheer Schüssel. Het is weliswaar aan alle regeringen zelf of ze buitenlandse investeringen willen of niet, ‘maar wanneer men dat wil, moet men wel een zeker klimaat garanderen’. President Fox waarschuwde Morales voor de gevolgen van door populisme ingegeven nationaliseringen. ‘Het is de verkeerde manier om de armoede te bestrijden’, verklaarde hij.

De Boliviaanse president Evo Morales probeerde zijn critici gerust te stellen. In een brief die op de conferentie werd uitgereikt, stelde Morales dat het Zuid-Amerikaanse land met buitenlandse ondernemingen zal overleggen over de nationalisaties.

De buitenlandse bedrijven krijgen 180 dagen voor de onderhandelingen. Gedurende die overgangsgase gaat 82 procent van de opbrengsten uit de energie naar de Boliviaanse staat en 18 procent naar de ondernemingen.

Het was de vierde keer sinds 1999 dat de landen van Latijns-Amerika, het Caribisch gebied en de Europese Unie een topconferentie hielden. Vooraf werd al verwacht dat de top zou worden gedomineerd door de politiek en stijl van de nieuwe linkse leiders uit Zuid-Amerika, Morales en Hugo Chávez van Venezuela.

Een demonstrante in bikini zorgde in ieder geval voor een vrolijke noot. President Chávez liet weten gecharmeerd te zijn van een Greenpeace-activiste die gekleed in bikini en hoge leren laarzen protesteerde tegen de bouw van een fabriek in Uruguay. ‘Ze was erg mooi en ik blies haar een kusje. Het was een van de beste dingen die tijdens deze top zijn gebeurd’, aldus het Venezolaanse staatshoofd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden