Scherpe kritiek in Israël om juichen over dood Palestijnse peuter

Met walging is in Israël gereageerd op videobeelden waarin Joodse extremisten de moord op een Palestijnse peuter vieren. Tientallen ultra-orthodoxen zingen en dansen bij een foto van de anderhalf jaar oude Ali Dawabshe. Hij kwam om het leven toen in juli een brandbom werd gegooid in de ouderlijke woning in het dorp Duma, op de bezette Westelijke Jordaanoever.

De 4-jarige Ahmed Dawabshe overleefde de aanslag waarbij zijn ouders en jongere broer Ali om het leven kwamen. Beeld reuters

De ouders bezweken later aan hun verwondingen. De aanslag vormde een directe aanleiding voor de golf van geweld die Israël, de Westoever en Gaza de afgelopen maanden trof. Daarbij kwamen circa 120 Palestijnen om het leven en meer dan twintig Israëli's.

Premier Benjamin Netanyahu en andere leidende politici reageerden geschokt op de beelden die tijdens het kerstweekeinde op de Israëlische tv te zien waren. De premier omschreef de joelende groep aanwezigen op een Joodse bruiloft als 'een bedreiging van de Israëlische samenleving en de veiligheid'. Zondag voegde hij eraan toe dat het slechts om een 'marginale groep' binnen de religieus-zionistische beweging gaat.

De ultranationalistische minister van Onderwijs Naftali Bennett, die veel aanhangers heeft in die beweging, sprak over 'ondermijning van de staat'. Ook hij hield het op een beperkte groep van 'enkele tientallen mensen'.

'Dood aan de Arabieren'

Volgens Israëlische media bevinden zo'n honderd Joodse extremisten zich momenteel in een of andere vorm van hechtenis. Een voormalige chef van de binnenlandse veiligheidsdienst sprak over een 'ondergrondse groep', die een grotere bedreiging vormt dan religieus extreem-rechts aan de vooravond van de moord op premier Yitzhak Rabin, twintig jaar geleden. Rabin werd gedood door een jonge fanaticus.

De groepering die de autoriteiten nu in het vizier hebben, beschikt blijkens de video ook over vuurwapens die afkomstig zijn uit legerarsenalen. Ten minste dertig aanwezigen op de bruiloft worden verdacht van het aanzetten tot haat en illegaal wapenbezit. Onder de aanwezigen was ook de leider van de ultra-rechtse Levadabeweging, die herhaaldelijk de straat opgaat met de leuze 'Dood aan de Arabieren'. Volgens sommige media bestaat er een beweging die zich 'De Rebellie' noemt en van Israël een staat wil maken onder ultra-orthodoxe heerschappij.

Censuur

Een doorgaans gematigde Israëlische commentator als Ben Dror-Yemini schreef op de populaire website Ynet over een 'moordzuchtige Joodse jihad' en een 'racistisch kankergezwel'. Hij en anderen bepleiten dat de veiligheidsdienst en de politie hardhandige verhoortechnieken toepassen, die normaliter worden gebruikt voor Palestijnse 'terroristen'.

Over vorderingen in het maandenlange onderzoek naar de moord op de Palestijnse peuter is niets bekend. De zaak valt onder de censuur die van overheidswege aan media is opgelegd. De hoogste justitiële autoriteit in Israël, openbaar aanklager Yehuda Weinstein, krijgt extra politiebescherming.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden