Schermen, zwaardvechten en yoga om tot rust te komen

Gemma Venhuizen (18) studeert Aardwetenschappen in Amsterdam. 'Ik moet tegen Oscar zeggen dat hij een eikel is...

Gemma Venhuizen

''Wander, wil je een dienblad voor me pakken?'

Het is half zeven en ik sta in de mensa. Over veertig minuten begint mijn schermles.

De kok toont vandaag zijn creatieve kant. Veel gerechten ogen eigenaardig en hebben namen als 'Dengdeng' en 'Preiprol'. Ik loop de Stimpestamp voorbij en kies macaroni en een kiwi.

Dit is de derde keer dat ik met Wander en Maarten in de mensa eet. Zij gaan zometeen fitnessen.

We zien Sophia en Ineke en schuiven bij hen aan. Ineke heeft vanavond tekenles en Sophia gaat Afrikaans dansen. Ze is doof, maar omdat ze het ritme voelt, kan ze toch meedansen.

Je kunt aan de universiteit onvoorstelbaar veel cursussen volgen: van voetreflexmassage tot flirtmanagement. Het liefst zou ik ook aan buikdansen en fotografie doen. Maar mijn week zit vol. Misschien moet ik yogalessen nemen, om tot rust te komen.

Sophia vraagt wat ik van schermen vind. Ik probeer goed te articuleren, zodat ze kan liplezen. Moeilijke woorden spel ik in gebarentaal. Helaas ben ik een beginneling. Als ik over mijn floret vertel, verstaat Sophia 'kroket'.

Schermen is intensiever dan ik dacht. Maar goed ook, het werd tijd dat ik weer ging sporten. Nu heb ik de smaak te pakken. Ik ben vijftien kilometer gaan lopen en heb een les middeleeuws zwaardvechten gevolgd.

'Wat hadden jullie voor je natuurkundetentamen?', vraagt Maarten. 'Johan maar een zeven!' Johan is de slimste jongen van ons jaar. Vindt hij zelf. Eerst had ik medelijden met hem, als hij weer wegdook in zijn studieboeken. Nu is mijn sympathie verdwenen. Intelligentie is niets om je voor te schamen, maar Johan is arrogant. 'Ik weet dat ik de beste ben', merkte hij gisteren op.

We roddelen verder. 'Weet je aan wie ik me ook erger? Aan Oscar. Iedereen vindt hem grappig, maar zijn grappen gaan ten koste van anderen. En hij is zo laf, dat hij mensen alleen achter hun rug om belachelijk maakt.'

Eigenlijk ben ik ook laf. Ik roddel over Oscar, maar durf nooit tegen hem in te gaan. En dat terwijl ik een assertiviteitstraining heb gevolgd. Daarin leerden we om niet altijd vriendelijk te zijn. Ik moet die cursus in praktijk brengen. Zes paar schoenen passen in een winkel zonder iets te kopen, en tegen Oscar zeggen dat hij een eikel is.

Maar eerst ga ik schermen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden