Scheringa zet DNB-zaak toch door

Voormalig bestuursvoorzitter Dirk Scheringa van de DSB Bank probeert via een uiterst machtsmiddel alsnog te bewerkstelligen dat het Openbaar Ministerie De Nederlandsche Bank (DNB) en haar ex-president Nout Wellink vervolgt voor het schenden van de wettelijke geheimhoudingsplicht. Hij spant hiervoor een zogenoemde artikel-12-procedure aan. Dat heeft zijn advocaat Gert-Jan Knoops vrijdagavond laten weten.

AMSTERDAM - Het OM in Amsterdam maakte vrijdag eerder bekend de zaak te seponeren. Naar de mening van het OM heeft DNB noch haar directie opzettelijk hun geheimhoudingsplicht geschonden. In oktober vorig jaar deed Scheringa daarvan aangifte. Hij acht De Nederlandsche Bank en de vier directeuren, onder wie Wellink, direct verantwoordelijkheid voor de ondergang van zijn bank.


DNB-medewerkers zouden in het weekeinde van 10 en 11 oktober 2009 tegen 'derden' hebben verteld dat DNB op het punt stond DSB Bank onder curatele te stellen via een zogenoemde noodregeling. Door hun loslippigheid lekte het uit naar de Volkskrant, aldus Scheringa in zijn aangifte. Die krant bracht het nieuws maandagochtend 12 oktober groot op de voorpagina. Daarna haalden de spaarders massaal hun geld van de bank waardoor de DSB niet meer te redden was en het nieuws een selffulfilling prophecy werd.


In de aangifte van oktober vorig jaar wees hij onder meer de beschuldigende vinger naar ex-minister van Financiën Wouter Bos. Die zou op die zondag op een partijbijeenkomst van de PvdA uit de school zijn geklapt tegen Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Broertjes.


Hoe hij daarbij komt, vermeldde Scheringa niet. De rijksrecherche heeft de toedracht van het lek onderzocht, maar kon niet achterhalen wie de bron van de krant is geweest. De recherche stelde wel vast dat zeker vijfhonderd mensen dat weekeinde op de hoogte waren van de aanstaande noodregeling.


Het Openbaar Ministerie zag daardoor geen aanknopingspunten voor vervolging. Scheringa zegt dat het feit dat honderden mensen van de mogelijke noodregeling wisten, al voldoende bewijs is dat DNB onzorgvuldig met deze informatie is omgesprongen.


Uit de getuigenverklaringen waarover de rijksrecherche beschikt, zou ook blijken dat DNB verzuimde om de 'derden' die zij inwijdde erop te wijzen dat de informatie vertrouwelijk was. Dat DNB geen protocol heeft voor het aanvragen van een noodregeling, pleit volgens Scheringa ook tegen de toezichthouder.


Het OM heeft de zaak nu geseponeerd. Voor Scheringa is dat een reden een artikel-12-procedure aan te spannen. Artikel 12 van het Wetboek van Strafvordering biedt aan een rechtstreeks belanghebbende de mogelijkheid zich te beklagen over een beslissing van een officier van justitie om niet tot vervolging over te gaan.


'We slaan de weg in van de beklagprocedure, in dit geval bij het gerechtshof van Amsterdam', aldus Knoops.


Volgens de advocaat overstijgt deze zaak de individuele belangen van Scheringa en deed de ex-bankdirecteur ook aangifte in zijn hoedanigheid van voormalig voorzitter van de raad van bestuur.


'Dit is een zaak van seminationaal belang gezien de enorme gevolgen van de ondergang van de bank voor werknemers en klanten. Het schenden van de geheimhoudingsplicht ten aanzien van de noodregeling luidde direct de ondergang van de bank in', aldus Knoops. Volgens de advocaat wordt dit nu door het OM met 'de juridische mantel der liefde bedekt'.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden