Schepper van de mantelzorg

Het woord mantelzorg is niet te vertalen. Family care, informal care, social support, het zijn termen die onvoldoende de zorg benoemen die familie, buren of vrienden belangeloos voor elkaar verrichten....

De zorg als mantel, metafoor voor warmte, aandacht en betrokkenheid vannaasten; Hattinga Verschure bedacht het woord toen hij begin jaren zeventigde eerste publicatie over het onderwerp voorbereidde. Tot die tijd was ernauwelijks aandacht van overheid of wetenschappers voor dit soort zorg. Terwijl het aandeel van de mantelzorg naar de stellige overtuiging van dehoogleraar veel belangrijker was dan die van de professionele zorg.

Hattinga Verschure, klinisch chemicus, internist, directeur van hetAmsterdamse OLVG en Lucas Ziekenhuis en het Utrechtse AZU, en hoogleraarziekenhuiswetenschappen in Utrecht, gold als innovator in de zorg. VolgensGuus Schrijvers, hoogleraar algemene gezondheidszorg in Utrecht, zijn talvan leidinggevenden in de zorg schatplichtig aan Hattinga Verschure.

Hij bedacht al dertig jaar geleden hoe de ligduur van patiënten inziekenhuizen kon worden verkort. Als laboratoria sneller met uitslagenkwamen bijvoorbeeld, konden patiënten eerder naar huis. En als ze eerdernaar een verpleeghuis konden, kwamen er bedden vrij. Het zijn ideeën dieoveral in de zorg zijn opgepikt.

Schrijvers typeert Hattinga Verschure als innemend, gedreven encreatief. Toen Schrijvers hem eind jaren zestig leerde kennen, zat hij indertig, veertig besturen: 'Overal tilde hij nieuwe initiatieven van degrond.' Schrijvers liep toen als student nog met lange haren, HattingaVerschure droeg steevast een vlinderdasje maar dat verschil boeide dehoogleraar niet: 'Het ging om het delen van vernieuwende ideeën.'

In 2002 kreeg Hattinga Verschure de Kolff-prijs, vanwege zijnbaanbrekende bijdrage aan de verbetering van de gezondheid en het welzijnvan mensen. Zo'n 35 jaar na de introductie van het begrip mantelzorg,bewijst onderzoek dat zijn indruk van toen klopte: ruim vier miljoenNederlanders zorgen voor zieke familieleden, vrienden of buren en die hulpblijkt vele malen omvangrijker dan die van beroepskrachten.

Ellen de Visser

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.