Schenkt Heineken klare wijn?

Peter de Waard

Topmanagers zijn net als politici gewend de kaarten voor de borst te houden. In de meeste interviews met captains of industry wordt veel gezegd zonder dat iemand er veel wijzer van wordt. Het interview dat het rijkeluisblad Fortune mocht houden met Charlene de Carvalho-Heineken en haar echtgenoot Michel de Carvalho bevat nauwelijks quotes maar spreekt boekdelen.

Het maakt ten eerste duidelijk wie de lakens uitdeelt bij 's werelds op twee na grootste brouwerij. Dat is niet de huidige bestuursvoorzitter Jean-François van Boxmeer noch Freddy Heinekens dochter Charlene. Het is haar 70-jarige echtgenoot Michel de Carvalho, voormalig olympisch sporter en filmfigurant in het heldenepos Lawrence of Arabia. Hij zet de strategie uit, bewaakt het imago van het merk, kiest de managers en leest de balans.

Hij is de drijvende kracht achter de vergaande verzakelijking en expansie van Heineken sinds de dood van Freddy Heineken in 2002. Hij verwacht dat het huidige management onder leiding van Van Boxmeer de komende jaren de zweep erover legt en Heineken groter, winstgevender en machtiger maakt. Toen Charlene nog de legosteentjes van haar kinderen sorteerde, reisde Michel de Carvalho over de wereld als bankier. Zelfs nu nog is hij voorzitter van de zakenbankactiviteiten van Citicorp in Europa, Afrika en de VS, maar die zijn tegenwoordig dienstbaar aan zijn activiteiten voor Heineken.

Als het aan De Carvalho ligt, zal Heineken zich niet meer de kaas van het brood laten eten en de twee grootste concurrenten, AB InBev en SAB Miller, voorbijstreven. Hij wil terug naar het Heineken van de begintijd van Freddie, dat op agressieve wijze de Amerikaanse markt veroverde, op slinkse wijze de macht terughaalde naar de familie en concurrent Amstel overnam.

De Carvalho en zijn echtgenote zijn vast voornemens het bedrijf panklaar over te dragen aan hun vijf kinderen, die zij de G-5 noemen. Heineken is geen erfenis maar een erfgoed dat de komende generaties in familiehanden moet blijven. Alleen op die wijze is de continuïteit verzekerd. De G-5 - en met name hun oudste zoon Alexander - hebben al laten weten daar veel belangstelling voor te hebben. Het enige probleem is dat een van de kinderen nooit zoveel geld zal bezitten om de andere vier uit te kunnen kopen.

Hoewel Alexander is verloofd met een gravin die nauwe relaties heeft met het hof van Liechtenstein zit er voor hem ook niets anders op dan samen met zijn broer en minimaal een van de zussen een trio te vormen. Dat heeft Michel de Carvalho al voorzien. Hij heeft iemand aangenomen die gaat onderzoeken hoe de nalatenschap zo kan worden geregeld dat Heineken nog zeker één dynastie in familiehanden zal blijven, terwijl zijn vrouw pas 60 is.

Dat is De Carvalho wel toevertrouwd. In de beurskoers van Heineken zal voor 2050 geen overnamepremie sluipen.

Reageren?

p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden