Schenking van 127 werken

Het Stedelijk Museum in Amsterdam heeft een omvangrijke schenking gekregen van het echtpaar Pieter en Marieke Sanders. Het gaat om 127 werken van 92 kunstenaars.

AMSTERDAM - De schenking bestaat uit schilderijen, tekeningen, foto's, beelden en video's van Nederlanders als Job Koelewijn, Ronald Ophuis, Barbara Visser, Gabriel Lester, Navid Nuur en Saskia Olde Wolbers. Daarnaast is er ook werk bij van buitenlandse kunstenaars onder wie Yael Bartana, Jan De Cock en Alicia Framis.


De schenking is een aanvulling op wat het Stedelijk al aan werk van deze kunstenaars in huis heeft. In sommige gevallen gaat het om werk van kunstenaars die in het Amsterdamse museum nog niet zijn vertegenwoordigd. Aanleiding voor de schenking is de heropening van het Stedelijk, vorig jaar. Het echtpaar Sanders vonden het gepast het museum een 'cadeau' te geven. 'Voor ons was dat de aanleiding om een selectie te maken uit onze collectie, zodat deze werken weer zichtbaar worden buiten de muren van ons huis. Want kunst moet gezien worden.'


Stedelijk-directeur Ann Goldstein, die komen weekeinde afscheid neemt en aan wie de schenking is opgedragen, zegt 'persoonlijk zeer geraakt en dankbaar' te zijn met de buitengewone gift. 'Het is een waar eerbetoon aan hun onvermoeibare enthousiasme voor kunst.'


Kunst verzamelen (en schenken) zit het echtpaar Sanders in het bloed. Vader Piet kocht met zijn vrouw Ida al grootschalig kunstwerken in, van westerse en niet-westerse oorsprong. Hun huis in Schiedam hing vol met grafiek, tekeningen, schilderijen en etnografica. De afgelopen decennia hebben ze veelvuldig aan Nederlandse musea geschonken. Na de dood van Piet Sanders werden dit voorjaar nog eens 177 werken bij Christie's Amsterdam geveild.


De werken die nu aan het Stedelijk zijn geschonken, zullen daar in 2015 te zien zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden