Schenken versus belasting betalen

Lyrisch zijn de Duitse media over miljardair Nicolas Berggruen. De 48-jarige investeerder komt niet alleen modern over, maar staat ook bekend als ‘sociaal en ecologisch’....

Fokke Obbema

Mooi natuurlijk. Nog enthousiaster zou je over de zeldzame soort van miljardairs kunnen worden, wanneer je naar de Verenigde Staten kijkt. Bill Gates en Warren Buffett trekken daar sinds juni samen op om de superrijken in hun land zover te krijgen de helft van hun vermogen aan goede doelen te geven. Zelf namen ze het voortouw en zo’n veertig Amerikaanse collega’s volgden hun voorbeeld. Deze week gaven ze aan hun kruistocht zelfs een mondiale dimensie. Voor steun aan hun ‘Giving Pledge’ reisden ze naar China, dat inmiddels al meer miljardairs telt dan de VS en Rusland.

Moeten we onze hoop maar op miljardairs gaan vestigen?

Dat ze met filantropische gebaren enthousiasme weten op te wekken, is natuurlijk mooi. Maar enige relativering is wel op zijn plaats. Zo mag Nicolas Berggruen sympathiek overkomen, bovenal is hij een zakenman die zich door financiële overwegingen laat leiden – wat de Duitse media ook van hem proberen te maken. En bij de Amerikaanse donateurs moet wel worden bedacht dat weggeven onder hun fiscale stelsel het alternatief is voor belasting betalen. De donaties plaatsen de staat op achterstand, luidt de kritiek van Duitse superrijken. Zij betalen liever belasting om de staat te laten bepalen wat goede doelen zijn.

groen@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden