LEZERSBRIEVEN

'Schenk opbrengst Soldaat van Oranje aan vluchtelingen'

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 10 mei.

Een groepsfoto van huidige en voormalige castleden tijdens het 5-jarig jubileum van de musical Soldaat van Oranje. Beeld anp
Een groepsfoto van huidige en voormalige castleden tijdens het 5-jarig jubileum van de musical Soldaat van Oranje.Beeld anp

undefined

Brief van de dag: 83,10 euro voor de vluchtelingen

De dag na Bevrijdingsdag bezochten we Soldaat van Oranje op het oude vliegveld Valkenburg. De kaartjes kosten 83,10 euro per persoon. We reden op de warme zomeravond van 6 mei het vliegterrein op. Vlak na de ingang rechts bevindt zich een asielzoekerscentrum. De vluchtelingen zaten buiten, mannen, vrouwen en veel kinderen die aan het spelen waren. Waarschijnlijk velen uit Syrië. Huis en haard opgegeven om de ellendige oorlog in hun land te ontvluchten. Gedurende de spectaculaire voorstelling liet dit beeld mij niet meer los. Wat zal er door hen heen gaan als ze elke avond minstens 400 auto's voorbij zien komen met mensen die dure kaartjes op zak hebben? Ik schaam me. Hoe mooi zou het zijn als de opbrengst van de productie van Soldaat van Oranje van deze eerste meidagen geschonken zou worden aan de vluchtelingen. Zij hebben de bombardementen, het verraad en de moordpartijen die op de bühne in Valkenburg prachtig worden vertoond aan den lijve ondervonden. Voor hen geen spel, maar bittere ernst en levensgevaar. Ik schenk nog eens 83,10 euro aan de vluchtelingen. Wie volgt? We moeten ons schamen.

Anja van Harskamp, Leiden

Opbouw Dakota op voormalig vliegveld Valkenburg om te figureren in Soldaat van Oranje. Beeld anp
Opbouw Dakota op voormalig vliegveld Valkenburg om te figureren in Soldaat van Oranje.Beeld anp

Géén Expo

Voor het eerst van mijn leven ben ik het met minister Henk Kamp eens! Géén Expo in Rotterdam.

Het gaat allemaal om fantasieën en luchtfietserij, ons door het bedrijfsleven voorgehouden.

In 1997 woonde ik in Hoofddorp met de Floriade van 2002 in het vooruitzicht. De woordvoerder van de gemeente bezwoer de bevolking dat het niet fout kon gaan, want er zaten grote sponsors (waaronder KLM) achter het project.

Het exploitatieverlies werd bijna 16 miljoen gulden (7,2 miljoen euro), ruim 100 euro per inwoner.

Guus van Bronswijk, Haarlem

Grutto's in de polder

Hoezo 'De laatste grutto'? Bij ons in de polder De Tempel zijn ze er nog volop en ook heel goed te horen met hun kenmerkende roep. Misschien wel het mooie resultaat van een langlopend project om de weidevogels te beschermen.

J. Hendriks, Reeuwijk

Ajax speelde niet tegen PSV

In het sportkatern van 9 mei staat een verslag van de wedstrijd De Graafschap-Ajax. Echter na lezing had ik het gevoel dat het om de wedstrijd PSV-Ajax ging. In de tekst komt 'De Graafschap' slechts drie keer voor, 'PSV' maar liefst achtmaal. Hoogtepunt is de zin 'PSV (...) won dus het psychologische spel.'

Frank Rijckaert, Doetinchem

Hans Teeuwen

Ik heb kaarten voor de nieuwe show van Hans Teeuwen en had me voorgenomen de recensie niet te lezen, om er zeker van te zijn dat mijn voorpret niet bedorven zou worden.

Helaas, de Volkskrant zet het oordeel van de recensent prominent op de voorpagina: 'De échte rancune ontbreekt in wisselvallige show'. Wilt u recensies voortaan plaatsen waar ze horen, zodat iedereen die ze niet wil lezen ze kan negeren? Bij voorbaat dank.

Henk de Regt, Duivendrecht

Hoezo pil van Drion?

'Pil van Drion. In de VS doen ze het al', meldt de voorpagina (7 mei). En de kop van het (prima) artikel is van dezelfde teneur: 'Wij hebben de pil van Drion al 20 jaar: geen enkel signaal van misbruik'. Even voor de helderheid: bij de pil van Drion, ook wel laatste-wil-pil genoemd, gaat het om zelfbeschikking voor ouderen die vinden dat hun leven voltooid is - zonder dat ze noodzakelijkerwijs ziek zijn. Daarvan is in de VS geen sprake: het dodelijke middel is alleen beschikbaar voor mensen die terminaal zijn, met een levensverwachting van minder dan een half jaar. De dokter mag de dodelijke middelen wel voorschrijven, maar niet toedienen.

Een noodgreep, omdat euthanasie in de VS onwettig is. Ik kan me voorstellen dat de levensverwachting te kort is en het lijden van deze patiënten te ondraaglijk, om misbruik van deze middelen te willen of kunnen maken. Kortom: er is in de VS geen pil van Drion beschikbaar voor mensen die 'klaar zijn met leven'.

Roy van der Zwaard, Scen-arts, Zwolle

Wielrennen is niet failliet

De wielersport is helemaal niet bijna failliet, zoals Bert Wagendorp denkt. Het echte geld komt uit het onzichtbare peloton.

Dat zijn die miljoenen fietsers die geen lid zijn van een wielerclub maar wel wekelijks op hun dure fietsen springen, in strakke merkkleding. Dat zijn de echte fans. En dat mag wat kosten, die mooie wielerspulletjes. Kijk bij een willekeurige toertocht maar eens hoeveel miljoenen aan materiaal er rondrijdt.

De fietsindustrie is dan ook de grootste sponsor van de wielersport.

Kees Hooyman, Utrecht

Moslimkritiek geen racisme

Ik heb mij bijzonder gestoord aan het artikel van Martijn de Koning ('Waarom islamofobie wel degelijk racistisch is').

Juist de niet-moslims hebben het moeilijk in moslimlanden. Daarom is een Marokkaan niet per definitie een moslim, een Syriër kan ook christen zijn, maar dat is juist het probleem. Daarom is moslimkritiek geen racisme; kritiek op de uitwassen is zelfs nodig om de wereld beter te maken. Om een tegenstander van islamitisch onderwijs een racist te noemen vind ik zelfs smaad.

Ik ben voor vrijheid, maar die voel ik niet in staten die zich islamitisch noemen. Daarom ga ik niet meer naar Turkije en Marokko. Ik voel mij daar niet meer op mijn gemak en ik word elke dag om vijf uur 's ochtends er aan herinnerd dat de staatsgodsdienst de islam is en dat heeft niets met ras te maken.

Peter Overwijk, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden