Schengen op slot als Griekenland grenscontrole niet verbetert

Griekenland krijgt van de Europese Unie drie maanden de tijd om de controle van de Europese buitengrenzen fors te verbeteren. Lukt dit niet, dan zou voor het eerst kunnen gebeuren dat grenscontroles binnen het paspoortvrije Schengengebied voor maximaal twee jaar worden toegestaan.

Vluchtelingen komen aan in de Griekse havenplaats PiraeusBeeld epa

De landen van de Europese Unie hebben vrijdag ingestemd met een vijftigtal aanbevelingen aan Griekenland om de opvang, registratie en verwerking van vluchtelingen aan te pakken. De Europese Commissie constateerde onlangs dat de controle op de grenzen ernstige gebreken vertoont. Hierdoor staat 'Schengen' onder druk omdat binnen de 26 aangesloten landen zonder paspoort van land naar land kan worden gereisd.

Lees ook: EU dreigt Athene af te grendelen van Schengen

De Europese Unie dreigt Griekenland af te grendelen van de Schengenzone als het niet binnen enkele maanden de vluchtelingenstroom indamt. Het gebeurt vrijwel nooit dat tijdens een informele ministersbijeenkomst één lidstaat onder vuur wordt genomen. Lees hier hoe dat ging.

Maximum

Om grote groepen migranten die voornamelijk via Griekenland en de Balkanlanden reizen te controleren hebben landen als Duitsland en Oostenrijk controles aan de binnengrenzen ingesteld. Deze controles mogen echter maar voor een bepaalde tijd worden ingesteld. Duitsland en Oostenrijk moeten als er geen nieuw besluit valt in mei stoppen met de controles.

De interne grenscontroles kunnen wel langer worden toegestaan, tot maximaal twee jaar, als er aantoonbaar problemen zijn bij de buitengrenzen. En dat is nu vastgesteld bij de Griekse grenzen. Maar voordat Brussel als hoeder van het Schengenverdrag toestaat dat de termijn van de controles aan de binnengrenzen wordt verlengd, krijgen de
Grieken de kans de boel substantieel te verbeteren.

Ondertussen bereikt het aantal vluchtelingen dat naar Oostenrijk komt, de komende maanden zijn maximum. Het land zal migranten dan niet meer doorlaten bij de grens. Dat zei de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Sebastian Kurz vrijdag tijdens een bezoek aan de Macedonische hoofdstad Skopje. Macedonië moet dan klaar zijn de stroom van migranten aan de zuidelijke grens met Griekenland 'volledig te stoppen'. Kurz waarschuwde dat Wenen in de komende maanden bij de eigen grens hetzelfde zal doen.

Lees ook: Het Griekse falen? 'Duitsland kan het ook niet aan'

Griekenland wordt zwaar onder druk gezet om nu snel de vluchtelingenstroom in te dammen. Waarom lukt dat de Grieken niet? En ligt het alleen aan hen?

Vluchtelingen komen vanuit Griekenland aan bij de grens met Macedonië.Beeld ap

Het Schengenverdrag

In 1985 ondertekenden de regeringsleiders van België, Nederland, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk het Schengenverdrag. In de loop der jaren kwamen daar steeds meer landen bij. De Schengen-zone bestaat nu uit 26 landen in de EU. Schengenlanden zijn landen die zich hebben aangesloten bij het Schengenverdrag. De landen hebben onderling afspraken over het visumbeleid, asielbeleid en samenwerking tussen politie en justitie. Binnen het Schengengebied is er geen grenscontrole voor personen.

Polen

De Poolse premier Beata Szydlo zei vrijdag dat Polen een actieve rol wil spelen bij het oplossen van de vluchtelingencrisis in Europa. 'De migratiecijfers zijn voor Polen niet acceptabel en daar zullen we het over hebben. We willen als EU-lid een actieve rol spelen bij het oplossen van deze crisis', zei ze vrijdag tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Duitse Bondskanselier Angela Merkel.

Duitsland en Polen zijn gezamenlijk overeengekomen dat Polen een rol moet gaan spelen bij de Europese grensbewaking, aldus Merkel. Daarnaast willen beide landen 'er alles aan doen' om Groot-Brittannië binnen de EU te houden. De Britse premier David Cameron had eerder een referendum aangekondigd over de toekomst van het Britse lidmaatschap van de EU.

De Poolse premier Beata Szydlo en de Duitse Bondskanselier Angela Merkel geven vrijdag een gezamenlijke persconferentie in Berlijn.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden