Schemerlamp

De komende dagen alleen maar Srebrenica. Ik weet niet of ik er wel zin in heb. Nou ja, dat weet ik wel....

Martin Bril

Srebrenica.

Waar denkt u aan als u dat hoort?

Ik aan overste Karremans. Toen afgelopen zaterdag in de krant stond dat de overste al voor hij werd uitgezonden de gewoonte had met zijn vijanden het glas te heffen, sprong mijn hart op. Lang niets van gehoord, van Karremans, maar daar was hij dan weer.

En hoe!

Van de weeromstuit las ik daarna alles wat over Srebrenica in de kranten en weekbladen stond. Erg vrolijk werd ik daar niet van, maar door steeds aan de arme Karremans te denken, hield ik de moed er toch nog een beetje in. Je vraagt je af hoe die man dat zelf doet dezer dagen.

In Vrij Nederland klaarde de lucht op. Daar trof ik een verhaal van Bert Kreemers, voorlichter van defensie ten tijde van het drama. Het heette Benauwde uren in de bunker . Dat deed meteen aan Bob Evers denken. Knaleffecten in Casablanca .

Halverwege het verhaal - de enclave is bijna gevallen, de defensietop zit met opgestroopte mouwen rond de snor van Voor hoeve - noteert Kreemers de volgende zinnen: 'Het loopt helemaal uit de hand, bromde staatssecretaris Jan Gmelich Meijling. De Nederlanders zaten als ratten in de val. Den Haag dreigde de greep te verliezen op de besluitvorming in de VN en de Navo.'

Haha.

Den Haag dreigde de greep te verliezen op de besluitvorming in de VN en de NAVO! Alsof Den Haag daar ooit enige greep op had. Natuurlijk niet. Maar mooi dat de mannen in de bunker zich wel wentelden in die illusie.

Elders in het wakkere weekblad stond een foto waar ik een goed humeur van kreeg. De man in beeld keek als een boer met kiespijn, had een groot oranje cadeau in handen en droeg boven zijn snor (al die snorren ook) een blauwe baret.

Brigade-generaal Cees Nicolai.

Tegenover hem generaal Mladic.

De foto was gemaakt op 21 juli 1995. Dutchbat vertrok die dag definitief uit het gebied rond Srebrenica. Dit ging met enig ceremonieel gepaard, en dus was Nicolai vanuit Zagreb overgekomen. Ook Mladic en zijn adjudanten waren aanwezig, om afscheid te nemen van de dappere Hollanders. Als geschenk had de Servische generaal voor zijn collega een in oranje papier verpakte schemerlamp bij zich.

Een schemerlamp!

Ik durf te wedden dat de brigade-generaal de lamp als trofee mee naar huis heeft genomen. Hij neemt in zijn studeerkamer een ereplaats in. Hij geeft prachtig licht, maar er zit een wat lullig stekkertje aan.

Het Nederlandse leger (gek word je ook van al die commercials waarin ze naar personeel hengelen); vorige week deden de verzamelde verzorgingstehuizen er een beroep op. Of de mannen van de zomer de bejaarden wat rond konden rijden, want het normale personeel is dan op vakantie. Het zal er wel niet van komen, maar het is het enige dat het leger kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden