Recept

Schelvis met preisaus en garnaaltjes

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: schelvis met preisaus en garnaaltjes (hoofdgerecht voor 2 personen).

Schelvis met preisaus en garnaaltjes.Beeld Marcus Huibers

Vorig weekend waren we in Antwerpen. Ik weet niet of u er weleens komt, maar wat een leuke stad is dat. Je rijdt binnen en merkt meteen dat het er goed toeven is. Prima behuizing, gezellige mensen, lekkere tongval. En als je het over den duvel hebt, het eten mag er ook wezen.

Eén van mijn favoriete kookboeken heet In België eet iedereen lekker, en zo is het. Kroketten in alle soorten, stoofvlees met friet, paling in het groen, we konden er geen genoeg van krijgen. Côte de boeuf heet in Antwerpen gewoon zesrib, en de vol-au-vents (kippastei) zijn zo uit de kluiten gewassen dat je er een bootwerker urenlang mee koest houdt, zeker als het met extra hollandaisesaus en een flinke hoeveelheid in Ossewit gebakken frieten wordt geserveerd. Het is dat je er moddervet van wordt, anders at ik het elke dag.

Marcus HuibersBeeld Studio V

Op de zondagse markt, tegenover de schouwburg, zat ik in mijn eentje aan de koffie, toen een groepje Antwerpenaren op de vrije stoelen aan mijn tafeltje plaatsnam. Da's heel normaal, aanschuiven. De mannen dronken een pintje, de vrouwen cava. Het was 11 uur 's ochtends en ik had graag iets meegedronken, maar het was inmiddels tijd om dit onbezorgde lustoord te verlaten. Op de snelweg naar het noorden zong Gerard Cox zachtjes dat het weer voorbij was, die mooie zomer.

Vandaag laten we ons inspireren door de waterzooi - romige kippensoep met vis en groenten - die aten we bij restaurant Ciro's. We maken het net even anders: deconstructed.

Verhit wat olie in een hapjespan. Fruit er de ui en de knoflook in. Doe daarna de prei erbij en schep even mee om. Stoof 10 minuten, met het deksel op de pan. Roer af en toe. Schenk de fond erbij en laat nog 5 minuten pruttelen, met deksel. Doe de saus in de blender of keukenmachine en pureer. Roer de gepureerde saus in de pan, voeg de crème fraîche toe en breng op smaak met de azijn en peper en zout.

Verhit wat olie in een koekenpan en bak er de drooggedepte schelvis in, 3 minuten op de velkant en 1 minuut op de vleeskant. Haal de vis uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Maak een spiegeltje saus op het bord en leg de schelvisfilet erop. Garneer met de garnaaltjes en kruid met zwarte peper.

Eet er een gekookt aardappeltje bij.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Beeld Marcus Huibers

Ingrediënten

Olijfolie

1 ui, gesnipperd

2 teentjes knoflook, gehakt

250 g prei, in ringen

250 ml gevogeltefond

100 ml crème fraîche

2 eetl. witte wijnazijn

Peper en zout

2 schelvisfilets, met huid

60 g grijze garnaaltjes

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.Beeld Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden