Schelden op makelaars, maar wel zaken doen

Stel nou eens dat het vierde symposium van de Coaches Betaald Voetbal (CBV), zaterdag in Zeist met als onderwerp de gevolgen van het Bosman-arrest, nog eens over mag worden gedaan, wat zou dan verbeterd moeten worden?...

Van onze verslaggever

Paul Onkenhout

ZEIST

Verminder bijvoorbeeld het aantal forumleden, van zes tot drie. Die drie leden zouden uiteenlopende standpunten en tegengestelde belangen moeten hebben en provocaties niet mogen schuwen. Bijvoorbeeld: voetbalmakelaar Van Dalen, sectiebestuurslid betaald voetbal Bouwer en Willem II-trainer Adriaanse.

Ten Cate, trainer van Vitesse, VVCS-voorman Van Seggelen en Feyenoord-voorzitter Van den Herik (eerste reserve) zouden volgende keer in de zaal kunnen plaatsnemen.

De gespreksleider, Ten Napel (NOS), zou alerter moeten reageren op uitspraken en vooral moeten ingrijpen als de zoveelste preek voor eigen parochie wordt gehouden. Tenslotte zou een dag moeten worden gekozen waarop de voormalige CBV-voorzitter Van Gaal beschikbaar is. Zijn provocerende uitspraken zouden zaterdag in Zeist op de discussie een weldadig effect hebben gehad.

Het onderwerp, het Bosman-arrest, zou gehandhaafd moeten worden. De uitspraak van het Europese Hof van Justitie slingerde de bedrijfstak in december '95 tot veler verrassing de eenentwintigste eeuw in.

Het vrije verkeer van werknemers deed in het voetbal zijn intrede en het aantal buitenlandse spelers per elftal werd ongelimiteerd. Nog steeds zaait het arrest enorme verwarring, bij clubs maar ook bij de nationale en internationale bonden.

Bouwer van de KNVB schetste een aantal van de vele veranderingen die volgden op de uitspraak in Luxemburg. Doordat spelers na afloop van de contractperiode hun clubs plotseling zonder transfersom konden verlaten, leed het betaald voetbal een vermogensverlies van 150 miljoen gulden.

Binnen twee jaar is het salaris van de spelers van de drie Nederlandse topclubs met 150 procent gestegen, rekende Bouwer voor. De spelers van de andere vijftien eredivisieclubs gingen er gemiddeld 110 procent op vooruit, de werknemers in de eerste divisie zestig procent. Sinds het Bosman-arrest stegen de totale salariskosten van de 36 profclubs van 107 tot 230 miljoen gulden.

Bouwer maakte de cijfers op grimmige toon bekend. Het profvoetbal is in gevaar, betoogde hij. 'Iedereen met enige realiteitszin op het financiële vlak weet dat dit niet lang stand kan houden. Zulke stijgingen geven aanleiding tot grote bezorgdheid.'

Wonderlijk genoeg duurde het ruim een uur voordat een inleidende opmerking van Bouwer over voetbalmakelaars ('De grootste zorg wordt veroorzaakt door de mensen die alleen hun zakken maar willen vullen') de gewenste reactie kreeg. Makelaar Van Dalen beet fel van zich af.

Hij wordt 'kotsmisselijk' van de aantijgingen zoals die ook zaterdag, onder anderen door Bouwer en Van Seggelen van de VVCS, werden verwoord. 'Er wordt hier een partij onzin verkocht, daar hebben jullie geen benul van. De voorzitter van de VVCS laat geen mogelijkheid onbenut om makelaars zwart te maken, terwijl zijn eigen mensen geen haar beter zijn.'

Van Dalen had ook kunnen vertellen dat iedereen op de makelaars scheldt, en tegelijkertijd zaken met ze doet.

Van den Herik blijkt de zaakwaarnemers als nuttige handelspartners te beschouwen en zijn standpunt was daardoor afwijkend. Hij is met de tijd meegegaan.

'Als een speler vroeger zijn handtekening zette, hoopte je dat hij zo lang mogelijk voor Feyenoord zou blijven spelen. Nu hoop je ook dat je nog eens een mooie slag met hem kunt slaan.'

Over Feyenoord gesproken: Adriaanse maakte melding van de belangstelling van de Rotterdammers voor twee van zijn spelers, Kolkka en Van der Vegt. Beiden zijn aan het eind van het seizoen transfervrij. Adriaanse: 'En vooral daarom wil Feyenoord ze hebben.'

Maar hij heeft goede hoop dat ze in Tilburg zullen blijven spelen: 'Want het zijn jongens met sportieve ambities.' Van den Herik die voor volgend seizoen nog een trainer zoekt, reageerde alert op de plagerij: 'Ik wilde straks nog iets met je bespreken, maar laat nu maar zitten.'

Vaker laaiden de vlammen in Zeist niet op en tot fricties leidde de uitwisseling van standpunten zelden. Volgend seizoen zal 35 procent van de profvoetballers van buitenlandse afkomst zijn, werd voorspeld. Iedereen was het er over eens dat het grote aantal buitenlanders de ontwikkeling van (jonge) Nederlandse voetballers in de weg staat.

Zonder twijfel zou een vertegenwoordiger van Ajax, de club met de meeste nationaliteiten, daar iets zinnigs over hebben kunnen vertellen. Maar achtereenvolgens voorzitter Van Praag, penningmeester Van Os, algemeen directeur Oldenhof en bestuurslid Henrichs lieten zich niet strikken voor een bezoekje aan de belangenclub die sinds vorig jaar wordt geleid door Feyenoord-trainer Beenhakker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden