Schelden op de koning staat gelijk aan belediging ambtenaar in functie: 4 maanden cel of 4.100 euro boete

Koning Willem-Alexander. Beeld ANP

Koning Willem-Alexander kan binnenkort zijn gelijke vinden in ambulancebroeders en brandweerlieden. Althans, als een wetsvoorstel over het afschaffen van majesteitsschennis door de Kamer komt. D66-Kamerlid Kees Verhoeven stelt in zijn initiatiefwet voor dat voor het beledigen van de koning dezelfde regels gaan gelden als voor belediging van een ambtenaar in functie.

Dit is een aanpassing van het voorstel dat hij twee jaar geleden al had gelanceerd, maar dat PvdA en VVD te ver vonden gaan. Over dit vernieuwde voorstel werd woensdag in de Tweede Kamer gedebatteerd.

In theorie kan iemand die de koning beledigt nu tot vijf jaar gevangenisstraf of een boete van 20.500 euro krijgen. Verhoeven wilde met zijn wetsvoorstel oorspronkelijk bewerkstelligen dat belediging van de koning gelijk wordt gesteld aan de belediging van gewone burgers. PvdA en VVD stelden voor dat de koning onder de wetgeving voor ambtenaren in functie komt te vallen. 

Functionarissen zoals brandweerlieden, ambulancebroeders en politieagenten genieten extra bescherming wanneer zij worden beledigd. Zo hoeven zij niet zelf aangifte te doen. Het Openbaar Ministerie (OM) kan uit zichzelf actie ondernemen. Ook kan het beledigen van een ambtenaar strenger worden bestraft, met een maximum celstraf van vier maanden en een maximale boete van 4.100 euro. Voor belediging van gewone burgers geldt een straf van maximaal drie maanden cel of dezelfde maximale geldboete. Als beledigde burger moet je wel zelf aangifte doen.

Beeld ANP

In een poging een Kamermeerderheid achter zich te krijgen geeft Verhoeven PvdA en VVD nu hun zin. Niet de hele Kamer is enthousiast. SGP-leider Van der Staaij zei woensdag het debat dat Verhoeven nu zijn oorspronkelijke doel onderuithaalt om de koning gelijk te stellen aan gewone Nederlanders. Verhoeven erkent dat de aanpassing niet is wat hij ‘oorspronkelijk wilde’, maar vindt het belangrijk dat de hoge straf voor majesteitsschennis wegvalt. 

Naast de SGP steunen ook CDA en ChristenUnie het wetsvoorstel om principiële redenen niet. Volgens CDA-Kamerlid Chris van Dam wordt de waardigheid van het koningschap met het wetsvoorstel niet beschermd. ‘Wij verschillen fundamenteel op dit punt’, aldus Van Dam tegen Verhoeven.

Toch lijkt het wetsvoorstel het nu te gaan halen. De VVD staat er nu achter en ook vanuit de linkse oppositiepartijen en de PVV kan Verhoeven op steun rekenen. Daarmee is er een meerderheid.  Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid liet weten dat het kabinet geen bezwaren heeft tegen het wetsvoorstel. De minister benadrukt dat belediging van de koning net zo strafbaar blijft als die van ieder ander. Volgende week dinsdag stemt de Kamer over het voorstel. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.