Scheidsrechters in het nauw na doelpunt in slotseconde

De handbaltopper V & L-Aalsmeer werd beslist buiten de reguliere speeltijd. Na het verstrijken van de eerste speelhelft mocht Aalsmeer nog aanleggen voor een directe vrije worp en zette oud-V & L'er Van Dijk zijn nieuwe ploeg voor het eerst op voorsprong: 10-11....

Van onze handbalmedewerker

GELEEN

Leuk moment, maar regelrecht sensationeel kwam het slot van het harde duel tot stand. Met nog één volle seconde op het bord mocht V & L een vrije worp nemen. De thuisploeg nam die vrije worp niet direct, maar besloot tot een indirecte poging via De Pijper. Die ene seconde duurde volgens de arbiters lang genoeg: 21-21.

Over de geldigheid van de gelijkmaker bleven de partijen het lang oneens in het Geleense sportcomplex Glanerbrook. Aalsmeer kwam met het meest logische verhaal op de proppen: binnen één seconde is het niet mogelijk een indirecte vrije worp te verzilveren, zeker niet als de bal ook nog eens via de keeper in het net rolt. Arbiter Duijndam leek die mening aanvankelijk ook toegedaan en kreeg vervolgens heel V & L over zich heen.

Handtastelijkheden bleven daarbij niet uit. Toen Duijndam gedwongen werd navraag te doen bij zijn zwager, scheidsrechter Helleman, bleek deze geconstateerd te hebben dat het schot binnen die ene seconde daadwerkelijk tot een treffer had geleid.

Voor Aalsmeer, dat het feestje al had ingezet, was dat het signaal zich op zijn beurt eens goed kwaad te maken. Vooral Duijndam moest het ontgelden. Nog warm van het geduw en getrek van V & L-spelers verloor hij temidden van de Aalsmeerders zelfs zijn fluit. Die werd hem uit de handen getikt door Aalsmeer-begeleider Lubbert.

De arbiters, die er om bekend staan weinig tegenspraak te dulden, verloren hun kalmte (Duijndam: 'Ik stond op het punt om klappen te gaan uitdelen'), maar lieten de rode kaarten in hun zak. Een juiste beslissing, want de aanvankelijke frustratie van V & L en de latere woede van Aalsmeer waren alleszins begrijpelijk.

Stand eredivisie mannen: E & ¿ 9-16, Sittardia 9-16, V & L 9-15, Aalsmeer 9-11, ESCA 9-9, Tachos 9-8, Blauw Wit 9-6, Bevo %-4, AHF Arnhem 9-3, Kolping 9-2.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden