Scheidsrechter Luinge is een recidivist

Zelfs scheidsrechters in het profvoetbal is niets menselijks vreemd. Als ieder ander maken zij fouten. Luinge spant de kroon. Het zou geen kwaad kunnen als de openbare aanklager van de KNVB kennis zou nemen van diens foutendossier....

Van onze verslaggever Paul Onkenhout

Een scheidsrechter is ook maar een mens en een fout is geoorloofd, om de simpele reden dat fouten nu eenmaal onvermijdelijk zijn en de sport soms zelfs extra allure geven. Maar wat te doen met scheidsrechters die het al te bont maken, zoals onlangs Jan Wegereef en Roelof Luinge?

De een, Wegereef, deed niet wat hij had moeten doen. De ander, Luinge, deed wat hij niet had moeten doen. En wat het allemaal nog erger maakte: hun beoordelingsfouten in Heerenveen en Utrecht hadden verstrekkende gevolgen.

Het ontging Wegereef dat PSV'er Bruggink, bij een poging zich te bevrijden, verdediger Van Gessel van Heerenveen een elleboogstoot gaf. Wegereef kende Heerenveen geen vrije trap toe en gaf evenmin een gele of rode kaart. Een paar seconden later bereidde Bruggink een goal (0-3) van Kezman voor en was de wedstrijd beslist.

Afgelopen zondag trapte Luinge in een val van Gluscevic. FC Utrecht kreeg een strafschop, ten onrechte. Ajax-doelman Grim werd uit het veld gestuurd, zonder dat daar ook maar de geringste aanleiding voor was.

Met tien spelers tegen elf verloor Ajax met 2-1 van FC Utrecht, ondanks een technisch en tactisch overwicht. Hoewel het niet bewezen kan worden, zou Ajax de wedstrijd vermoedelijk bij een ander besluit van de dienstdoende arbiter niet hebben verloren.

Zowel Heerenveen als Ajax werd gedupeerd. Dat later beide scheidsrechters door de KNVB werden gecorrigeerd, zal voor de slachtoffers een schrale troost zijn, niet veel meer dan een bevestiging van het eigen gelijk. Middelen om de uitslag aan te vechten bestaan niet.

Bruggink werd alsnog aangeklaagd door de KNVB. De openbare aanklager kwam in actie na het lezen van rapporten van PSV en Heerenveen én, zonder twijfel, het zien van de televisiebeelden.

Dinsdag wees Bruggink een schikkingsvoorstel, een schorsing van vijf wedstrijden, van de hand. Vanavond wordt de zaak behandeld in Zeist en zal Wegereef nogmaals in verlegenheid worden gebracht.

Luinge ging hem deze week voor. Diverse verklaringen en de televisiebeelden overtuigden de aanklager van het ongelijk van de scheidsrechter, niet voor de eerste keer overigens.

Een kleine greep uit het oeuvre van Roelof Luinge:

12 september 1999: in de slotfase van de wedstrijd De Graafschap - PSV kent Luinge PSV een vrije trap toe. Hij duwt Frankel en Louhenapessy van De Graafschap weg en biedt zodoende Kolkka de kans snel Nilis aan te spelen. Nilis scoort, 1-2.

28 november 1999: Luinge schenkt Feyenoord de overwinning in de thuiswedstrijd tegen PSV, 1-0. Het ontgaat Luinge dat aan een handsbal van Nikiforov een buitenspelsituatie vooraf gaat. Van Gastel benut een strafschop en maakt het enige doelpunt van de wedstrijd. Later geeft Luinge de fout toe.

24 augustus 2000: Luinge verklaart dat Van Galen hem in de buik gestompt zou hebben, nadat hij de speler van AZ uit het veld had gestuurd. Op de ernstige beschuldiging volgt vrijspraak voor Van Galen. De KNVB acht de daad niet bewezen.

26 november 2000: FC Utrecht - Ajax.

Het patroon is steeds hetzelfde: Luinge maakt een beoordelingsfout. Vooral dankzij de televisiebeelden wordt het ongelijk van de scheidsrechter snel aangetoond.

En zo moet, voor de zoveelste keer, maar weer eens worden vastgesteld dat elektronische hulpmiddelen zo langzamerhand onmisbaar zijn geworden bij het beoordelen van spelsituaties. Zowel Wegereef als Luinge stond tijdens het incident op een bijna ideale positie.

Toch slaagden ze er niet in de situatie juist te beoordelen. Televisiebeelden, onmiddellijk én ter plekke bekeken, hadden hen een grote dienst kunnen bewijzen.

In het geval van Luinge is er echter nog iets anders aan de hand. (De drie aanvallen van de Belgische vuistvechter Vreven van FC Utrecht, zondag geen van alle gezien door Luinge, worden hier buiten beschouwing gelaten.) Luinge is een recidivist die cruciale fouten maakt, resultaten beïnvloedt en clubs ernstig dupeert dan wel bevoorrecht.

Dáár zou de openbare aanklager van de KNVB eens iets aan moeten doen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden