Scheiding van camera en bed

DAAR was hij weer: Tony Benn, de linkse leeuw die zich als ondervrager van Saddam Hussein een lam toonde. Zaterdag figureerde hij in een saillante BBC-reportage over het sterk toegenomen wantrouwen dat de Britten koesteren jegens hun politici....

'Tijdens interviews heb ik me vaak een verdachte gevoeld die zelf zijn onschuld moet bewijzen', verzuchtte de Conservatieve oud-minister Michael Portillo. Benn smaalde: 'Als Mozes heden ten dage met zijn stenen tafelen in Newsnight zou verschijnen, zou hij reeds worden weggehoond voordat hij goed en wel het eerste gebod heeft voorgedragen.' Een ontboezeming die zijn houding tegenover de dictator van Irak reliëf geeft: zo zou hij wellicht het liefst tegemoet worden getreden door de eigen media.

De journalisten die in de reportage aan het woord kwamen, hadden een andere kijk op het dalende aanzien van de politiek. Ze wezen op de vele schandalen rond Conservatieve ministers en parlementsleden in de jaren negentig, terwijl premier John Major tezelfdertijd een ethisch reveil propageerde met zijn Back to Basics-campagne. Vervolgens brak het tijdperk-Blair aan, dat een andere bron van argwaan met zich meebracht: de spindoctors , die aanvankelijk de media zo listig wisten te bespelen, maar die er na verloop van tijd steeds vaker op werden betrapt dat ze knollen voor citroenen verkochten.

Over spin control gesproken: daarvan lieten Neelie Kroes en Bram Peper vrijdagavond een sterk staaltje zien in Krachtstroom. Na de meesmuilende commentaren op hun 'scheiding van tafel en bed' en de half gefluisterde speculaties over wat zich mogelijk in hun liefdesleven afspeelde, was het een slimme zet om hier gezamenlijk te verschijnen en enige openbare introspectie te plegen. Het AVRO-interviewprogramma over drijfveren bleek voor de twee ex-geliefden een uitstekend podium om te laten zien dat ze in goede harmonie uiteengaan en elkaar nog steeds een warm hart toedragen.

Er werden veel verbale kushandjes uitgewisseld. Wilde Bram niet meteen zo ver gaan om zichzelf als zeer intelligent te kwalificeren, dan deed Neelie het met plezier voor hem: 'Bram overdenkt alles.' Op zijn beurt haastte hij zich om haar uit te roepen tot de strijdlustigste van hen beiden, een compliment dat ze met zichtbare tevredenheid incasseerde.

Zo kreeg een relatie die door de geliefden zelf altijd gretig in de media is geëtaleerd, een passend exhibitionistisch einde, met Youri Albrecht en Lennart de Booij als officiële getuigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden