Scheiding leiders en meelopers terroristenafdeling gevangenis

Gevangenen op de terroristenafdeling (TA) die elkaar kunnen besmetten met radicaal gedachtegoed worden voortaan sneller uit elkaar gehaald. Dat heeft staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) besloten.

Staatssecretaris Dijkhoff Beeld anp

De maatregel moet voorkomen dat overtuigde extremisten de meelopers beïnvloeden. Die laatsten zouden anders radicaler uit de gevangenis kunnen komen dan zij erin gingen.

Al bij binnenkomst zal van iedere nieuweling worden ingeschat of het gaat om een 'echte' radicaal of een meeloper die nog te deradicaliseren is. Afgelopen voorjaar is begonnen met de beoordeling van de in totaal ongeveer dertig gedetineerden op de terroristenafdelingen in Vught en Rotterdam.

De beoordeling gebeurt met een nieuwe methode. In deze zogeheten Violence Extremism Risk Assessment wordt alle beschikbare informatie meegenomen. Ook vinden gesprekken met een psycholoog plaats.

De inschatting moet het ook mogelijk maken maatregelen op te leggen die zijn toegesneden op het gedrag en het gedachtegoed van een gedetineerde radicaal.

Mohammed B.

De bewoners van de terreurafdeling in Vught krijgen overigens gezelschap van Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh. De overplaatsing heeft niets te maken met het nieuwe plaatsingsbeleid, maar is het gevolg van een uitspraak door de Raad voor strafrechtstoepassing en jeugdbescherming (RSJ).

Mohammed B. zat in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Omdat hij niet meer geldt als vluchtgevaarlijk, moest hij worden overgeplaatst. Dat gebeurt nu naar de terroristenafdeling, in hetzelfde gebouw als de zwaarbeveiligde EBI, maar dan een aantal deuren verderop.

B., van wie bekend is dat hij nog steeds radicale ideeën heeft, krijgt iets meer vrijheden, zo mag hij bijvoorbeeld iets vaker bellen, maar hij blijft in een zeer zwaar regime. De gevangenisdirecteur bepaalt uiteindelijk of hij met andere gedetineerden aan activiteiten mag deelnemen.

Lees ook

'Het bij elkaar zetten van terreurverdachten is risicovol'. Vooral lichte gevallen kunnen daar radicaliseren. Interview criminologe Tinka Veldhuis (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden