'Scheid vluchtelingen in Duitsland naar religie'

Het is een juist voor Duitsland uiterst omstreden voorstel van Jörg Radeck, de baas van de Duitse politievakbond. Hem lijkt het zinnig vluchtelingen te scheiden naar geloof. Dat zei hij maandag in een interview met de krant Die Welt, naar aanleiding van de gewelddadige aanvaringen tussen vluchtelingen afgelopen weekeinde.

Sterre Lindhout
Duitse politie-agenten hebben de rust teruggebracht in een opvangcentrum voor vluchtelingen, nadat zij met elkaar op de vuist gingen. Beeld anp
Duitse politie-agenten hebben de rust teruggebracht in een opvangcentrum voor vluchtelingen, nadat zij met elkaar op de vuist gingen.Beeld anp

De afgelopen dagen laaide in verschillende opvangcentra in Duitsland het geweld op tussen vluchtelingen onderling. Zondag raakten veertien mensen, onder wie een agent, gewond toen tientallen vluchtelingen met elkaar op de vuist gingen in asielzoekerscentrum in Kassel-Calden. Wat begon als opstootje rond voordringen in de rij voor het eten, eindigde als vechtpartij, toen een groep Pakistanen tegenover een groep Albanezen kwam te staan.

Vrijdag al was het in Leipzig ernstiger uit de hand gelopen: 200 vluchtelingen, vooral mannen, gingen met elkaar op de vuist en gebruikten daarbij pallets en tafelpoten als wapens. Volgens politiebronnen ontspon de ruzie zich rondom de vraag wie het meeste recht had op het gebruik van de wc's. Er moesten meer dan vijftig agenten aan te pas komen om de situatie weer onder controle te krijgen.

Dan helpt het niet om er even een busje heen te sturen. 'De belasting van de politie zit aan zijn absolute tax', zei Radeck. 'Als het bij dit soort kleinigheden zo ernstig uit de hand kan lopen, is het niet genoeg om er een politieauto naartoe te sturen. Dat moeten er minstens 21 zijn.' Het scheiden van vluchtelingen naar religieuze achtergrond noemde Radeck als een van de mogelijkheden om meer rust te garanderen.

Gespannener situatie

Tegen diezelfde achtergrond past ook de uitspraak van bondspresident Joachim Gauck, die zondag in Mainz zei dat 'er grenzen zijn aan de opname van vluchtelingen'. Zowel de uitspraak van Gauck als die van Radeck zouden een paar maanden geleden nog ondenkbaar zijn geweest. Samen schetsen ze een beeld van de, tegen de wil van de bondsregering in, toch wel degelijk steeds gespannener situatie rond de vluchtelingenopvang in Duitsland.

Gauck deed de uitspraak tijdens de opening van de 'Interculturele week van de kerken in Mainz'. Hij drukte zich uiterst diplomatiek uit, ongetwijfeld om niet te boek te komen staan als vluchtelingencriticus. 'Het is een enorme inspanning, zoals de Bondsrepubliek er nog zelden een geleverd heeft. Ook impopulaire beslissingen en ongemakkelijke stappen zullen noodzakelijk zijn', lichtte hij zijn uitspraak toe.

In Thüringen probeert men vluchtelingen overigens al naar religie gescheiden onder te brengen. Ministerpresident Bodo Ramelöw (Die Linke) besloot daartoe na recent geweld tussen christenen en moslims in een asielzoekerscentrum in Suhl. In de Bondsdag benadrukten de fractievoorzitters van CDU en de Groenen vorige week het belang van betere bescherming van minderheden onder de vluchtelingen, zoals christenen en Jezidi's.

Joachim Gauck, zondag in Mainz zei hij dat 'er grenzen zijn aan de opname van vluchtelingen'. Beeld anp
Joachim Gauck, zondag in Mainz zei hij dat 'er grenzen zijn aan de opname van vluchtelingen'.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden