Schei uit met valse retoriek

Anders dan Martin Bosma suggereert (Opinie, 6 januari) is de kunst van niemand en is de kunstwereld geen vereniging die met één stem een politiek standpunt inneemt. Sommige kunstenaars nemen positie in tegen de PVV of de regering. Maar er zijn ook initiatieven zonder politieke kleur, gericht tegen alle partijen die bezuinigen, zoals de Schreeuw om Cultuur.


Bosma gebruikt in zijn betoog opportunistische lijstjes met cijfers van gemeenten met een links college die op kunst bezuinigen. Daar kunnen we andere opportunistische lijstjes tegenover zetten. De drie gemeenten die het meest bezuinigen op kunst en cultuur zijn Echt-Susteren (CDA) 41 procent, Boxmeer (naast de SP het CDA) 30 procent en Zaltbommel (VVD) 27,7 procent. Kortom, hou op met die willekeurige cijfers, het zegt werkelijk niets.


Bosma probeert ook dit kabinet te verdedigen door te zeggen dat 200 miljoen bezuinigen niet veel is. Dat wordt natuurlijk niet duidelijk zonder percentages of totale uitgaven. Die uitgaven blijken 940 miljoen te zijn, inclusief de kosten van de ambtenaren en dergelijke op het ministerie. De werkelijke bezuinigingen liggen dus boven de 20 procent.


'Kunst wordt voor 99,99 procent niet gesubsidieerd', wat is dat voor verzonnen stukje statistiek? Het standpunt van de PVV ten aanzien van subsidie is bekend. Het wrange is dat een van de belangrijke instrumenten van de overheid subsidie is. Hiermee kan de overheid laten zien wat zij belangrijk vindt. Daarom zijn er ook subsidies voor onderzoek naar nieuwe technologie, terwijl bedrijven als Philips en Shell dit prima zelf zouden kunnen doen.


Bosma probeert de PVV in een slachtofferrol te manoeuvreren door erop te wijzen hoe de onderbuikgevoelens worden gebruikt als argument tegen de PVV. Het is vreemd dat Bosma zich daarna zelf schuldig maakt aan dezelfde drogreden: 'staatsomroep NTR', 'past in de linkse vooroordelen dus is het waar', 'Freek de Jonge daalt neder uit zijn skybox', et cetera.


Door alle nuances tussen kunst en politiek weg te laten en links en kunst samen te voegen, kan Bosma gemakkelijker tekeer gaan tegen linkse politiek. Er zit uiteraard een kern van waarheid in zijn kritiek. Linkse partijen staan in woorden meestal achter de kunst, in daden kan dat soms anders uitpakken.


Iedere partij en organisatie heeft hier last van, inclusief de PVV en deze regering. Als men dit aan de kaak wil stellen, moet dat met argumenten en bewijzen, niet met de suggestieve retoriek van Bosma. Val niet voor deze valse tweedeling tussen links en rechts!


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden