Scheepstransport Japans nucleair afval wekt verontrusting

Fiji en de Filipijnen hebben zich woensdag gevoegd bij het twintigtal landen dat protesteert tegen het voorgenomen vervoer van kernafval uit Frankrijk naar Japan....

REUTER; AFP; AP

Reuter, AFP, AP

SUVA

Fiji heeft de Japanse ambassadeur in de hoofdstad Suva gezegd dat het gekant is tegen doorvaart van het schip met hoog radioactief afval door de Stille Oceaan. De Filipijnen lieten Japan weten dat vervoer van nucleair materiaal door zijn wateren absoluut verboden is.

De Pacific Pintail, een speciaal ontworpen Brits schip, zal er zes tot acht weken over doen om Japan te bereiken. Het schip vervoert 112 ton afval dat is ontstaan uit de bewerking van gebruikte brandstof uit Japan. Het nucleaire afval is, in de vorm van een glasachtige substantie, gegoten in stalen kratten. Volgens milieubeschermers zijn dergelijke blokken 'glas' zo radioactief dat ze, indien ze niet worden beschermd door staal, iemand die binnen een meter ervan staat binnen een minuut aan een dodelijke dosis blootstellen.

Japan verwierp plannen om de route van het schip, dat vandaag uit het Franse Cherbourg moet vertrekken naar de havenstad Mutsu Ogawara in noordoost-Japan, openbaar te maken. Cogema, het Franse staatsbedrijf voor verwerking van nucleair afval, had zich tegen openbaarmaking verzet uit angst voor protesten.

Onder de klanten van Cogema bevinden zich ook Japanse elektriciteitsmaatschappijen. Cogema verwerkt gebruikte brandstofstaven tot nieuwe, en tot plutonium. Daarbij komt radioactief afval vrij. Een van de voorwaarden die Cogema aan contracten stelt is dat klanten dat afval terugnemen.

Het afvaltransport van vandaag moet het eerste worden in een reeks. Twee jaar geleden riep het vervoer, in de Akatsuki Maru, van zeer radioactief plutonium uit Cherbourg naar Japan al felle protesten op. Een dergelijk transport is nadien niet meer herhaald. Japan heeft nog geen definitieve plaats aangewezen om het afval op te slaan.

Ongeveer twintig landen in Afrika, Azië, de Cariben en Latijns Amerika hebben hun bezorgdheid uitgesproken over het aangekondigde transport. De milieuorganisatie Greenpeace is van plan de Pacific Pintail op zijn reis te volgen.

De Britse kapitein heeft dinsdag in Frankrijk een gerechtelijk bevel verkregen dat Greenpeace een boete van 300 duizend franc (ongeveer een ton) in het vooruitzicht stelt als de organisatie binnen acht kilometer van het schip komt. Maar dat verbod geldt alleen voor de Franse wateren en loopt eind deze maand af. Greenpeace heeft woensdag gezegd dat het Cogema, de Japanse elektriciteitsbedrijven en de Britse maatschappij Pacific Nuclear Transport, waar de Pacific Pintail voor vaart, aan wil klagen, omdat die de bevolking van Cherbourg doelbewust in gevaar brengt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden