Scheepbouwer maakt met zijn columns geen vrienden bij het FD

VAN ONZE VERSLAGGEVER SAMMY VAN LIESHOUT

AMSTERDAM - Het Financieele Dagblad (FD) heeft de column van topbestuurder Ad Scheepbouwer vrijdag 'om inhoudelijke redenen' geweigerd. De ex-topman van KPN vergelijkt de krant daarin met een roddelblad dat bij de tandarts ligt en verwijt het FD dat er geen ombudsman in dienst is.

Scheepbouwer uitte zijn kritiek nadat het FD zaterdag had uitgepakt met een reconstructie over de situatie bij Akzo Nobel sinds topman Ton Büchner bekendmaakte dat hij overspannen was.

Volgens Scheepbouwer is er in het dagblad geen ruimte voor zelfkritiek. 'Het is te kinderachtig voor woorden. Het zou het FD juist sieren als ze de column wel hadden geplaatst', reageert hij op de weigering . Vrijdagmiddag verscheen de column wel op de site van NRC Handelsblad.

Het besluit van de hoofdredactie om het stuk niet te plaatsen, werd niet door iedereen binnen het FD gesteund. Redacteur Leon Willems via Twitter: 'Vind dat Pieter Couwenbergh een uitstekende reconstructie schreef. Deel mening Scheepbouwer dus niet, maar columnist moet mening kunnen uiten.'

Scheepbouwer is sinds juni van dit jaar actief als columnist. Elke vrijdag geeft hij zijn mening over gebeurtenissen in de politieke en zakelijke wereld.

Columns van de oud-topman van KPN worden getuige de vele reacties op zowel de site als in de papieren versie veel gelezen. De afgelopen maand zijn de positieve reacties echter omgeslagen in negatief commentaar.

Hij kreeg een storm van kritiek nadat hij op 9 november de inkomensafhankelijke zorgpremie als een goed plan omschreef en de achterban van de VVD bestempelde als zeurpieten die niet zo moesten mekkeren. Scheepbouwer kreeg daarop het verwijt dat hij makkelijk praten heeft met al die miljoenen op zijn rekening, na de bonussen die hij bij KPN kreeg.

Ook vorige week kreeg hij forse kritiek nadat hij ervoor koos het postorderbedrijf Neckermann er van langs te geven. Scheepbouwer beschreef hoe Neckermann in zijn ogen veel fouten maakte, en hoe dat eenvoudig te voorkomen was. Als mede-eigenaar van naaste concurrent Wehkamp viel die kritiek niet bij iedereen in goede aarde.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden