Scheefhuren niet louter probleem in de grote stad

Voor het eerst kunnen alle Nederlanders op internet bekijken hoeveel scheefhuurders er in hun wijk wonen. Vandaag presenteren de Nederlandse gemeenten, Aedes en de Woonbond de Lokale Monitor Wonen, een gedetailleerde databank waarin iedereen tot op wijkniveau gegevens over de sociale huursector in één overzicht kan bekijken en vergelijken.

Mirjam Leunissen en Marc van den Eerenbeemt
Amsterdam centrum. Beeld ANP
Amsterdam centrum.Beeld ANP

Daarbij is ook gebruikgemaakt van gegevens van de Belastingdienst. Scheefhuurders zijn mensen die een sociale huurwoning bewonen maar inmiddels te veel verdienen om daarvoor in aanmerking te komen. De drie gemeenten die relatief de meeste scheefhuurders tellen (Vlieland, Oostzaan en het Zuid-Hollandse Molenwaard) zijn alle drie plattelandsgemeenten. Van de sociale huurders in deze gemeenten is 26 tot 31 procent scheefhuurder.

Tekst gaat verder onder de grafiek

null Beeld ANP
Beeld ANP

Dit is opmerkelijk omdat scheefhuren in het politieke debat vooral als een grootstedelijk probleem wordt afgeschilderd. In steden met een krappe woningmarkt blijven veel mensen die te veel verdienen voor hun sociale huurwoning, maar te weinig om te kopen, vaak noodgedwongen een goedkope huurwoning bezetten. Zij zouden eigenlijk moeten doorverhuizen naar een huurwoning in de vrije sector, maar daarvan zijn er te weinig.

Scheefwonen in sociale huurwoningen is een van de hete hangijzers van het woningmarktdebat. Scheefhuurders houden goedkope woningen bezet die eigenlijk bedoeld zijn voor lage inkomens, naar schatting zo'n 100 duizend huishoudens.

Huurwoning in Wassenaar Beeld anp
Huurwoning in WassenaarBeeld anp

De Lokale Monitor Wonen is gemaakt in opdracht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), stedennetwerken G4 en G32, vereniging van woningcorporaties Aedes en de Woonbond. De komende jaren wordt de Monitor uitgebreid met gegevens over particuliere huurwoningen en koopwoningen. De Monitor is te vinden op waarstaatjegemeente.nl. In de grafiek hieronder kunt u de gegevens over uw wijk ook vinden.

In Amsterdam is het aandeel goedkope scheefwoners volgens de Woonmonitor het grootst in stadsdeel Centrum (16,9 procent). De wijk Ypenburg voert de Haagse wijkenlijst aan met 19,6 procent. Hoek van Holland doet dat in Rotterdam (23,7 procent) en Vleuten-De Meern (24,4 procent) in Utrecht.

Om het aantal scheefhuurders te verlagen kunnen woningcorporaties hun sinds drie jaar extra huurverhogingen opleggen. Ook experimenteren woningbouwverenigingen met tijdelijke huurcontracten.

Tekst gaat verder onder de grafiek

Om het verhuizen te bevorderen dringen veel gemeenteraden en marktpartijen zoals makelaarsvereniging NVM aan op de bouw van meer vrijesectorwoningen met een middelhoge huur. In april bleek uit onderzoek van de Rijksoverheid dat Nederland 520 duizend scheefhuurders kent. Dat aantal daalt overigens al een tijdje.

Hoogleraar Woningbeleid Peter Boelhouwer is blij met de openbaarmaking van gedetailleerder informatie over de woningmarkt. 'Een heel mooi instrument, voor bijvoorbeeld gemeenten, maar ook voor huurders die informatie zoeken over hun wijk.'

Bron: CBS/WSW Lokale Monitor Wonen, bewerking ABF Research

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden