Schedel Adolf Hitler blijkt van onbekende vrouw

Een stukje schedel dat de zelfmoord van Adolf Hitler zou moeten bewijzen, is helemaal niet afkomstig van de Duitse Führer. Dit blijkt uit een nieuw Amerikaans onderzoek.

Het DNA-onderzoek heeft uitgewezen dat het stukje schedel toebehoorde aan een onbekende vrouw, die waarschijnlijk tussen de 20 en 40 jaar oud was. De nieuwe bevindingen zijn gepresenteerd in de documentaire Hitler’s Escape op de televisiezender History Channel.

Volgens de meeste geschiedenisboeken heeft Adolf Hitler samen met zijn echtgenote Eva Braun op 30 april 1945 zelfmoord gepleegd in zijn Berlijnse bunker. Vlak voor de invasie van het Russische leger slikten Hitler en Braun een cyanidepil, waarna de Führer zich door het hoofd schoot.

Sommige historici twijfelden echter lange tijd aan deze versie van de gebeurtenissen. Ze geloofden niet dat Hitler zich destijds door het hoofd geschoten heeft. De discussie leek beslecht toen de Russen in 2000 een schedel met een kogelgat tentoonstelden als ultiem bewijs dat Hitler wel degelijk zelfmoord had gepleegd.

De schedel met kogelgat werd in 1946 door Russische soldaten van het Rode Leger gevonden bij de Berlijnse bunker waar Hitler was gestorven. Het half verbrande lichaam van de Duitse Führer was al een jaar daarvoor ontdekt en geïdentificeerd .

De wetenschappers van de universiteit van Connecticut kregen slechts een uur de tijd om de schedel in Moskou te onderzoeken. Daarnaast verzamelden ze ook monsters van een sofa met bloedvlekken waarop Hitler zou hebben gezeten toen hij en zijnechtgenote Eva Braun zelfmoord pleegden.

‘Het bot leek erg dun’, zo verklaart hoofdonderzoeker Nick Bellantoni van de universiteit van Connecticut in de Britse krant The Guardian. ‘Mannelijk bot is normaal gesproken dikker. Verder correspondeerden de schedelnaden met die van een persoon van onder de 40 jaar.’ Hitler was 56 jaar toen hij in april 1945 zelfmoord pleegde.

Volgens Bellantoni bewijst de DNA-test definitief dat de schedel met kogelgat niet afkomstig kan zijn van Hitler. De precieze doodsoorzaak van de Duitse Führer, die Duitsland regeerde van 1933 tot 1945, het land transformeerde in een nazistaat en in de Tweede Wereldoorlog stortte, blijft daardoor onduidelijk.

Ook de theorie dat het onderzochte schedelfragment dan toebehoort aan Hitler’ s echtgenote Eva Braun wijzen Bellantoni en de andere wetenschappers van de universiteit van Connecticut van de hand. ‘Er zijn geen aanwijzingen dat Eva Braun zichzelf door het hoofd heeft geschoten, of dat iemand anders dat heeft gedaan. De schedel kan van iedereen zijn geweest. Er zijn veel mensen gedood in de buurt van de Berlijnse bunker.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.