Schäuble waarschuwt voor 'fiscale dumping' in race om bedrijven na Brexit

De strijd om de nieuwe 'City' van Europa te worden zou ten koste kunnen gaan van belastinginkomsten. Daar waarschuwt de Duitse minister Wolfgang Schäuble voor in een reactie op belastinghervormingsplannen van de Britten. Sajid Javid, minister van Werk en Werkgelegenheid, kondigde woensdag plannen voor drastische belastingverlaging aan.

Yves Leroi
The City, het economische hart van Londen. Beeld afp
The City, het economische hart van Londen.Beeld afp

In de Financial Times doet Javid zijn belastingplannen uit de doeken: de Britse regering zou innovatie moeten stimuleren met belastingkortingen en het jaarlijkse investeringsmaximum moeten verhogen. Ook zou het belastingvrije deel van de lonen met zeker duizend pond per jaar omhoog moeten. Eerder liet minister van Financiën George Osborne al weten te vennootschapsbelasting te willen verlagen.

Schäuble vreest 'fiscale dumping' in Europa, waarbij alle landen hun belastingen steeds zullen verlagen om aantrekkelijk te blijven voor bedrijven. Helemaal ongegrond blijkt deze angst voor een spiraal niet: luttele uren nadat Javid zijn plannen bekend maakte, kondigde Frankrijk aan dat het ook belastinghervormingen zou doorvoeren, zodat het land aantrekkelijk voor bedrijven zou blijven.

Duikeling

De plannen van Javid komen op het moment dat het pond een nieuwe duikeling heeft gemaakt. De Britse munt zakte naar het laagste punt in dertig jaar. De duik kwam nadat meerdere grote Britse vastgoedfondsen transacties hadden bevroren, zodat investeerders geen geld meer konden opnemen.

De Britse centrale bank, Bank of England, waarschuwde woensdag dat de financiële gevolgen waarvoor is gewaarschuwd zich beginnen uit te kristalliseren. De bank heeft het makkelijker gemaakt voor andere banken om te lenen. Javid pleit ervoor om zoveel mogelijk geld te lenen, nu de rente laag is. Als mogelijkheid noemt hij het oprichten van een zogenaamd 'Growing Britain Fund', een fonds met zeker honderd miljard pond om de economie draaiende te houden.

Wolfgang Schäuble. Beeld reuters
Wolfgang Schäuble.Beeld reuters

Begrotingstekort

Het begrotingstekort is niet meer belangrijk, zegt Javid in het interview met de Britse krant. Eerst moet de economische groei weer op gang komen. De oorspronkelijke plannen waren om voor 2020 een overschot te hebben. Deze plannen lijken nu onhaalbaar.

Het tekort zal oplopen, maar naar hoeveel kan Javid niet zeggen. 'Of het vier of vijf procent wordt? Ik denk dat niemand dat weet op dit moment.' Eind maart was het Britse begrotingstekort net onder de vier procent gebleven.

Het is nog niet duidelijk of Javid zijn baan als minister zal behouden, nu David Cameron stopt als premier en de Conservatieve Partij een nieuwe leider gaat kiezen. Als laatste opmerking liet Javid weten dat er 'geen weg meer terug is na het referendum', waarmee hij geruchten de kop indrukte dat de Verenigd Koninkrijk misschien toch in de EU blijft.

Sajid Javid. Beeld afp
Sajid Javid.Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden