Schauble: heffing op benzine vanwege vluchtelingencrisis
De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schaüble heeft voorgesteld in alle 28 landen van de Europese Unie een speciale heffing op benzine in te voeren om het hoofd te bieden aan de vluchtelingencrisis. 'Als de middelen in de nationale budgetten en in de Europese begroting ontoereikend zijn, laten we dan bijvoorbeeld afspreken dat we op iedere liter benzine een bepaald bedrag heffen', zei Schaüble het afgelopen weekeinde in een interview met de Süddeutsche Zeitung.
Een dergelijke Europese heffing ligt gevoelig, maar volgens Schaüble moet er alles aan gedaan worden om de stroom vluchtelingen in te dammen. 'Waarom zullen we dat niet met elkaar in de EU afspreken als het probleem zo dringend is? We moeten de buitengrenzen van het Schengengebied nu dichten. De oplossing van dit probleem mag niet wegens een gebrek aan geld mislukken.'
PVV-leider Wilders reageerde honend op het voorstel van de Duitse bewindsman. 'De elite wordt steeds gekker', zei hij in een tweet. Ook de VVD staat afwijzend tegenover het idee de automobilist te laten opdraaien voor de kosten van het beheersen van de vluchtelingenstroom. 'Lekker bezig Duitsland, op zoek naar draagvlak? Oliedom, automobilist laten betalen voor grensbewaking', was de reactie van VVD-Kamerlid Malik Azmani.
Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) wees erop dat de EU-landen al hebben afgesproken geld uit te trekken voor de opvang van vluchtelingen in Turkije in de hoop daarmee de exodus uit dat land te temperen. Volgens hem is het de 'prioriteit van het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie zo snel mogelijk overeenstemming bereiken over de 3 miljard euro voor opvang in Turkije. De Europese Raad heeft al in november hiertoe besloten. Hoe landen hun bijdrage dekken, is aan hen.'
Schaüble zei dat Duitsland bereid is middelen ter beschikking te stellen, ook als andere landen dwarsliggen. 'Als iemand niet bereid is te betalen, dan ben ik daar toch toe bereid. Dan vormen we een coalitie van de bereidwilligen.'
De elite wordt steeds gekker. https://t.co/qCWkJvcFBA
— Geert Wilders (@geertwilderspvv) 28 september 2017
Lees ook: 'Wij zijn niet gekomen om problemen te maken'
Wie op zoek gaat naar de daders van oudejaarsnacht in Keulen, komt uit in de wijk Kalk. Daar smelten twee milieus samen: die van de vluchtelingen uit onder meer Syrië en die van criminele bendes uit de Maghreb-landen. Het is een explosieve cocktail. (+)
Leger inzetten
De Duitse bewindsman stelde ook voor in eigen land het Duitse leger in te zetten om in uitzonderlijke gevallen te helpen bij het handhaven van de orde. Volgens hem moet Duitsland die les trekken uit de massale aanrandingen op Oudejaarsavond in Keulen. Nu mag het leger volgens de grondwet niet voor dergelijke taken worden ingezet. 'We moeten ons afvragen waarom andere landen in Europa onder strikte voorwaarden ter ondersteuning van de politie op hun strijdkrachten kunnen terugvallen, maar wij niet,' aldus Schaüble. 'Dat is op den duur niet vol te houden'.
De Franse autoriteiten hebben na de aanslagen op Charlie Hebdo en een Joodse supermarkt in januari dit jaar een beroep gedaan op de strijdkrachten om de politie te helpen kwetsbare plaatsen te beveiligen. Aan de operatie Sentinelle (Schildwacht) doen verspreid over het land tienduizend militairen mee. In totaal hebben al zeventigduizend militairen een bijdrage geleverd aan de operatie.
De militairen mogen niet op eigen houtje mensen aanhouden, maar ze mogen wel hun wapens gebruiken als hun eigen leven of dat van anderen in gevaar is. Ook in andere landen, zoals Zweden, mag de regering het leger inzetten in geval van terroristische aanslagen.
undefined