Schatting VN: deze winter dagelijks 5.000 migranten naar Europa

De Verenigde Naties schatten dat komende winter dagelijks 5.000 vluchtelingen en migranten vanuit Turkije Europa zullen binnenkomen. De vluchtelingenorganisatie van de VN (UNCHR) vermoedt dat de verslechterende weersomstandigheden de mensen niet van hun trektocht zullen afhouden.

Vluchtelingen in Šentilj, Noord-Slovenië Beeld afp

Wel zal het koude en natte weer de omstandigheden waaronder de vluchtelingen zullen reizen en in kampen verblijven aanzienlijk bemoeilijken, met name in Griekenland en op de Balkan.

De UNCHR zegt 88 miljoen euro extra nodig te hebben om Griekenland en de Balkanlanden te helpen. Daarmee komt het totale bedrag waarom de VN-organisatie vraagt voor de opvang van vluchtelingen op bijna 160 miljoen euro. Woordvoerder William Spindler verwijt de EU-landen dat zij het nog steeds niet eens zijn over een alomvattend antwoord op de vluchtelingencrisis. 'Europa heeft de middelen om deze crisis aan te kunnen, maar doet er niets aan', zei hij. 'Dus moeten hulporganisaties zoals de UNCHR Europa te hulp schieten om een antwoord te bieden aan deze crisis'.

Dit jaar traden al meer dan 700.000 asielzoekers Europa binnen. De Europese Unie denkt dat er aan het einde van 2016 zeker drie miljoen extra vluchtelingen zijn aangekomen in Europa. Naar verwachting zal de stroom migranten de komende maanden niet minder worden en pas in 2017 afzwakken.

UNHCR stelt dat het vooral gaat om Syriërs. De burgeroorlog in Syrië heeft volgens de vluchtelinegnorganisatie meer dan 6 miljoen burgers op de vlucht gejaagd.

Lees ook:

Terwijl de opvang in Griekenland verder verslechtert, stokt de spreiding van de migranten in Europa. Op papier lijkt het geregeld, maar er zijn nog weinig concrete toezeggingen van de EU-landen. (+)

Per boot

Een recordaantal van 218.394 vluchtelingen kwam in oktober per boot naar Europa. Hierbij piekte ook het aantal verdronken vluchtelingen. Vorige week verdronken meer dan zestig vluchtelingen in de Egeïsche zee als gevolg van het verslechterde weer. Het aantal boten dat de oversteek uit Turkije waagde nam na zondag drastisch af omdat het weer is verslechterd. Met windstoten van 50 kilometer per uur verbiedt de Griekse kustwacht schippers uit te varen in de meeste havens van het land.

Toch blijven smokkelaars vluchtelingen op wankele boten zetten, ook in slecht weer, naar verluidt gelden dan gereduceerde tarieven. In totaal kwamen meer dan 3.000 bootvluchtelingen bij de oversteek om het leven.

In kaart

Oorlogen en onrust hebben een enorme stroom vluchtelingen op de been gebracht. Volg hier al het nieuws over de vluchtelingencrisis in Nederland en Europa op twee overzichtelijke kaarten.

Een kind wordt getild door een reddingswerker bij aankomst op het Griekse eiland Lesbos. Beeld ap

Herverdeling

De eerste dertig vluchtelingen die vanuit Griekenland worden herverdeeld over de lidstaten van de Europese Unie zijn woensdag vertrokken naar Luxemburg. Het is de start van een herverdelingsplan waarbij in totaal zo'n 160 duizend vluchtelingen worden overgebracht naar EU-lidstaten uit onder andere Griekenland en Italië, waar veel vluchtelingen aankomen.

Overigens raamde de Europese Commissie dat de ongekende toestroom van vluchtelingen naar Europa een impuls voor de economie kan betekenen. Deze groep is geschikt om werk te gaan doen waar niet zoveel scholing voor nodig is of waar de gewone beroepsbevolking zijn neus voor ophaalt. De economische groei in de eurolanden komt dit jaar gemiddeld uit op 1,6 procent, verwacht Brussel. Voor volgend jaar wordt een lichte toename voorspeld tot 1,8 procent, en in 2017 zou het 1,9 procent worden.

Haperende herverdeling

De EU besloot vorige maand 160 duizend vluchtelingen in Griekenland en Italië over de rest van Europa te verspreiden. Daarvan is nog nauwelijks iets terechtgekomen. Drie verklaringen voor de haperende herverdeling.

Een groep migranten in Turkije. Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden