Schatrijke burgemeester São Paulo komt met omstreden 'hondenbrokken' voor armen

De burgemeester van São Paulo wil 'brokken' aan de armen geven om honger te bestrijden.

João Doria presenteert een bord met 'armenbrokken'. Foto afp

Farinata, zoals het product heet, is gemaakt van voedsel dat onverkoopbaar of niet langer houdbaar is. Supermarkten en restaurants doneren producten die ze anders zouden weggooien, een fabriek verwerkt de levensmiddelen tot lang houdbare meel of brokken. 'Het is gezegend voedsel', aldus burgemeester João Doria.

Farinata is ontwikkeld door Plataforma Sinergia, een katholieke liefdadigheidsorganisatie. Op de website prijst de organisatie het aan als een product met hoge voedingswaarde dat gebruikt kan worden in rampgebieden of bij hongersnood.

'Armenbrokken'

Twee vliegen in één klap, dacht ook burgemeester Doria. Op 8 oktober publiceerde hij een jubelvideo waarin hij aankondigde Farinata deze maand nog te gaan verdelen onder de armen van de stad. 'Het is een complete voeding', beweert hij met een pot grijzige brokken naast zich. 'Kinderen hebben aan een kopje per dag genoeg, volwassenen aan drie.'

Hij kreeg een golf van kritiek over zich heen. Boze Paulistanos spreken van 'hondenvoer' en 'armenbrokken'. Voedingsdeskundigen zetten er vraagtekens bij. Maar Doria liet zich niet uit het veld slaan en kondigde vorige week aan dat kinderen op openbare scholen voortaan Farinata op hun bord krijgen.

Sindsdien buitelen nog meer experts over elkaar heen. Kranten weiden breed uit over de voor- en nadelen van Farinata, en justitie opende een onderzoek naar de voedingswaarde en veiligheid van het omstreden product. Doria liet daarop weten de resultaten af te wachten alvorens het spul naar scholen te sturen.

Eetgewoonten

Doria is een gevierd zakenman met een vermogen van 47 miljoen euro. Vorig jaar werd hij met een ruime meerderheid gekozen tot burgemeester van São Paulo. De rechts-conservatieve zakenman doet weinig moeite zijn elitaire achtergrond te verbergen. 'Ik hoop dat alle Brazilianen op een dag een Ralph Laurenshirt kunnen dragen', zei hij vlak na zijn verkiezingswinst.

Voordat hij burgemeester werd, was hij vooral bekend als presentator van televisieprogramma O Aprendiz, de Braziliaanse versie van Topmanager gezocht. In de consternatie rond Faranita dook een oude video op, waarin te zien is hoe Doria een van de deelnemende ondernemers bekritiseert.

Farinata

De ondernemer wil voedsel voor daklozen ontwikkelen, en suggereert marktonderzoek te doen naar de eetgewoonten van de doelgroep. 'Eetgewoonten?', zegt Doria. 'Denk je dat nederige, arme, miserabele mensen eetgewoonten hebben? Als ze te eten hebben, moeten ze God danken!'

Op een persconferentie vorige week zei Doria zich het voorval niet te herinneren, maar hij herhaalde dat armen geen eetgewoonten hebben. De burgemeester kreeg bijval van aartsbisschop en kardinaal Odilo Scherer. 'Eetgewoonten zijn voor degenen die zich de luxe van regelmatige en gevarieerde maaltijden kunnen permitteren', aldus de kardinaal. 'Bij arme mensen is daar geen sprake van.'

Meer over