nieuws

Schatgravers speuren ondanks verbod naar nazi-schat in Ommeren

Tientallen schatgravers togen dit weekend naar het Betuwse dorp Ommeren om te zoeken naar de nazi-schat die daar naar verluidt begraven ligt, ondanks het metaaldetectieverbod dat in de gemeente geldt. De politie heeft meerdere waarschuwingen uitgedeeld.

Wies de Gruijter
Tientallen schatgravers reizen dit weekend af naar het Betuwse dorp in de hoop een nazi-schat te vinden. Beeld REUTERS
Tientallen schatgravers reizen dit weekend af naar het Betuwse dorp in de hoop een nazi-schat te vinden.Beeld REUTERS

Naast een zandweggetje, onder de wortels van de derde populier van rechts, zouden volgens een onlangs vrijgegeven schatkaart oude munitiekistjes vol kostbaarheden verborgen liggen. Reden voor schatgravers om dit weekend hun schoppen in de Ommerse aarde te steken. Ook in privégebied werd gegraven.

‘Dat vinden we uiteraard niet oké,’ zei een woordvoerder van de gemeente Buren, waar Ommeren toe behoort, tegen ANP. Het is verboden om in dat gebied te graven, bovendien is het gevaarlijk. De politie heeft geen boetes uitgedeeld, meldt een woordvoerder van de politie Oost-Nederland. Wel zijn meerdere mensen door agenten of boa’s gewaarschuwd, waarna de meeste schatgravers afdropen.

Schatkaart openbaar gemaakt

Op de jaarlijkse Openbaarheidsdag, afgelopen dinsdag 3 januari, maakte het Nationaal Archief duizenden archiefstukken openbaar. Tot dan toe mochten de stukken niet of alleen onder strenge voorwaarden in de studiezaal van het archief in Den Haag worden ingezien.

Ook de schatkaart werd zo voor publiek toegankelijk. Volgens de overlevering begroeven Duitse soldaten in de Tweede Wereldoorlog munitiekistjes met gouden horloges, sieraden, edelstenen en munten, die door een bombardement uit de kluis van een Arnhems bankgebouw waren geblazen.

Sinds Openbaarheidsdag houdt de schatkaart de gemoederen bezig. ‘We raden af om te gaan zoeken naar de nazi-schat,’ schreef de gemeente vrijdag op haar website, nadat ze werd overspoeld met vragen. Het gebied dat met een rood kruisje op de landkaart is aangemerkt, ligt vlakbij de frontlinie waar de geallieerden in 1944 na de mislukte Operatie Market Garden bleven steken in hun verovering van Nederlands grondgebied.

Metaaldetectieverbod

Vanwege onontplofte bommen, landmijnen of granaten die er mogelijk nog steeds liggen, is het gevaarlijk om zomaar te gaan graven. Sinds oktober is het bovendien verboden om in de gemeente een metaaldetector te gebruiken.

Dat weerhoudt de schatgravers niet. De eigenaar van het stuk privégrond waar de schat zich zou bevinden trof een man aan die een gat had gegraven waar hij tot borsthoogte in was verdwenen. Dat zei de eigenaar zaterdag tegen Omroep Gelderland.

De schat is niet gevonden, meldt de politie zondagmiddag. Het is nog maar de vraag of de kostbaarheden überhaupt in Ommeren begraven liggen. Mogelijk is de buit al opgegraven, of is het hele verhaal verzonnen. Eerdere zoekacties leverden nooit wat op. Vlak na de oorlog schakelden de Nederlandse autoriteiten zelfs de hulp in van de man die de schatkaart tekende, een meubelmaker uit Baden-Baden die tijdens de oorlog in het Duitse leger diende als parachutist. Zonder resultaat.

Maandag overlegt de gemeente of er extra maatregelen nodig zijn om schatzoekers uit Ommeren weg te houden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden