Schateren om 'Dump die wijven'

FILM The Big Hit van Che-Kirk Wong. Met Mark Wahlberg, Lou Diamond Phillips, Christina Applegate. In City 6 en Cinema 2 Amsterdam, Pathé 3 Den Haag, Cinerama 2 Rotterdam, Pathé 3 Groningen, Catharijne 2 Utrecht....

PETER VAN BUEREN

Van meet af aan is zonneklaar dat The Big Hit een combinatie is van (onder meer) regelrechte actie en een knipoog naar het genre.

De even nonchalante als cynische wijze waarop hoofdrolspeler Mark Wahlberg in een van de eerste scènes vuilniszakken met lichaamsresten een huis binnensleept, zet de toon voor het verhaal van een paar huurmoordenaars die denken hun grote slag te slaan wanneer zij de dochter van rijke Japanse zakenman kidnappen en merken dat de Japanner een vriend is van hun gangsterbaas en het meisje diens petekind.

Dan merkt Mel, zoals Wahlberg voor de gelegenheid heet, dat zijn maatje Cisco (Lou Diamond Phillips) een verrader is en de hele wereld stort zich op hem. Veel pang-pang dus, achtervolgingen, en zoals dat heet 'de nodige humor'.

Mel en het ontvoerde meisje zijn inmiddels zwaar verliefd op elkaar en hoe dat afloopt mag weliswaar niet verraden worden, maar zo'n film leent zich natuurlijk niet voor enige verrassing. Het publiek dat de The Big Hit kiest, weet precies wat het wil, krijgt voldoende voor zijn kaartje en zal schateren bij elke opmerking in de trant van 'Dump die wijven'. Ieder ander zal hem toch wel mijden.

De laatsten hebben minstens zo'n gelijk als de liefhebber, maar missen een klein detail: Elliott Gould in het rolletje van een vader die laat merken dat hij ook wel weet in een verkeerde film te zitten, maar zich daar niets van aantrekt, steeds op zoek is naar een drupje alcohol en na honderd jaar onder de plak zitten eindelijk uitbarst tegen zijn vrouw, een even mooi rolletje van Laine Kazan, ooit zo veelbelovend begonnen in Coppola's One from the Heart, maar toch nooit een vedette geworden. PvB

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden