Schapen besmet bedrijf uitgevoerd

Een Britse boerderij waar zondag mond- en klauwzeer is vastgesteld, blijkt onlangs nog schapen te hebben geëxporteerd naar het Europese vasteland....

'We nemen nu de hele boekhouding door en hopen het zo snel mogelijk uit te zoeken', aldus een woordvoerder van het Britse ministerie van Landbouw zondagavond. Ook staat volgens haar nog niet vast hoeveel schapen exact naar andere landen in Europa zijn geëxporteerd.

Deze nieuwe ontdekking is het zevende geval van mond- en klauwzeer dat nu in Groot-Brittannië is vastgesteld. Het is een grote tegenslag voor de autoriteiten, die hadden gehoopt de bron van de zeer besmettelijke ziekte te hebben geïsoleerd. De boerderij ligt in Devon - het zuidwesten van Engeland. Dit gebied vormt het hart van de Britse veehouderij. Daarnaast is deze boerderij ruim 600 kilometer verwijderd van de andere besmettingshaarden in Oost- en Noord-Engeland. Nu al is duidelijk dat de besmettelijke ziekte over een veel groter gebied is verspreid dan was gehoopt.

De Britse overheid had zaterdag nog geprobeerd via drastische maatregelen verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Niet alleen was een totaal verbod op het transport van vee afgekondigd, ook moesten de boerderijen waar mond- en klauwzeer was vastgesteld - plus een aantal boerderijen in de directe omgeving - hun hele veestapel verbranden.

Omdat transport van karkassen eveneens verboden was, gebeurde dit op de boerenerven zelf. De afgeschoten runderen, varkens en schapen werden met grondverzetmachines op enorme brandstapels van kolen en hooi gegooid en vernietigd. De boerderij in Devon - die 1500 schapen en 600 runderen had - moest eveneens al het vee ter plekke in een grote vuurzee deponeren. De eigenaar zelf kon het gruwelijke tafereel niet aanzien.

Zeker is dat deze grote boerderij - elf vestigingen in Devon en twee in Cornwall - vee naar Europa heeft geëxporteerd voordat vorige week het exportverbod van kracht werd. De boerderij heeft het virus mogelijk al veel langer geleden binnengehaald, nadat schapen waren gekocht van een boerderij in Northumberland. Deze boerderij lag niet ver van de plek waar de zeer besmettelijke ziekte zich vrijwel zeker voor het eerst heeft voorgedaan.

Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Landbouw wist gisteravond niet of de bewuste boerderij ook schapen naar Nederland heeft geëxporteerd. 'Alle veiligheidsmaatregelen zijn genomen. Afgelopen weekeinde is al het vee geruimd dat vanaf 24 januari uit Engeland is geïmporteerd.'

Om te voorkomen dat panische Britse veehouders informatie over ziektegevallen achterhouden, heeft minister Nick Brown van Landbouw verklaard dat de boeren alle schade van vernietigd vee voor 100 procent vergoed krijgen.

Met de uitbraak van mond- en klauwzeer in het zuidwesten van Engeland lijkt de nachtmerrie werklijkheid te zijn geworden. 'Er is nu mond- en klauwzeer in de regio met de grootste veestapel van Engeland', stelde Ian Johnson, regionaal voorman van de National Farmers Union (NFU).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.