'Schandelijk gedrag van Defensie'

Dankzij het twaalf jaar durende gevecht van Dave Maat, een oud-Dutchbatter met posttraumatische stressstoornis (ptss) en dankzij de uitspraak van wijze rechters, weet heel Nederland nu hoezeer onze blauwhelmen adequate nazorg door het ministerie van Defensie is onthouden (Ten eerste, 26 maart).


Die nazorg had al in Zagreb kunnen beginnen. Maar daar werd niet een ervaren militair psycholoog ingezet, maar een muziekkorps, waarmee ons land te schande werd gemaakt. De grootste fout werd gemaakt door het bataljon wekenlang op vakantie te sturen, waardoor ze hun ervaringen niet konden delen en verwerken met hun buddy of met een psycholoog.


Waarom het draaiboek dat voorzag in psychologische voorbereiding voor, tijdens en na de missie niet is gebruikt, is me een raadsel.


Zelfs de hoogste landmachtbaas, generaal Couzy, mocht van minister Voorhoeve niet naar Assen, waar ze waren gelegerd, om met zijn VN-militairen te spreken.


Wel werden ze door de marechaussee en de militaire inlichtingendienst ondervraagd alsof ze criminelen waren en kregen ze zwijgplicht opgelegd.


Al diegenen op het ministerie die in die tijd fouten hebben gemaakt en ernstig tekort zijn geschoten, zijn gewoon bevorderd.


Waarom worden nu diegenen op het ministerie die het draagvlak voor Defensie ernstig hebben aangetast door zo lang recht te praten wat krom was (de blauwhelmen hadden geen ptss, er was adequate hulp, enzovoort) en die nu bakzeil moeten halen, niet gestraft, terwijl zij die in Srebrenica deden wat ze mochten en konden de rest van hun leven zijn gestraft met een onbehandeld trauma, echtscheiding en werkloosheid? Schande.


WILLEM HEIJSTER,


militair psycholoog b.d., Breda

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden