Schandalen bedreigen running mate McCain

Nog maar drie dagen na haar verrassende benoeming tot running mate van McCain, is Sarah Palin (44) al mikpunt van geruchten en kritiek.

Op verscheiden blogs meldden maandag dat Trig, Palins in april geboren zoontje, dat lijdt aan het syndroom van Down, niet van haarzelf is maar van haar nu 17-jarige dochter Bristol. Palin zou gedaan hebben of Trig haar eigen kind was om de ‘schande’ van een tienermoeder te verbergen.

Er waren allebei ‘bewijzen’ voor handen. Zo zouden Palins naaste medewerkers totaal overvallen zijn door het nieuws, toen ze op 5 maart aankondigde 7 maanden zwanger te zijn, wat haar in het geheel niet aan te zien was. Bovendien bleef Bristol in de periode van de geboorte maandenlang weg van school.

Zwangere dochter
Het was een zware beschuldiging, waaraan de persbureaus maandag hun vingers niet wilden branden. Totdat Palin zelf met het nieuws kwam dat dochter Bristol op dit moment vijf maanden zwanger was - en dus niet in april kon zijn bevallen van Trig.

‘Onze mooie dochter Bristol kwam naar ons met nieuws waardoor wij als ouders weten dat ze sneller zal opgroeien dan wij hadden gepland. Nu Bristol is geconfronteerd met de verantwoordelijkheden van volwassenheid, weet ze dat ze op de onvoorwaardelijke liefde van haar ouders kan rekenen’, aldus de Palins. Sarah Palin zei verder te hopen dat de aankondiging een eind zou maken aan het ‘moddergooien’.

Voorstander
Naast de geruchten over Trig, kwamen nog twee andere kwesties boven. Palin zou een hoge veiligheidsbeambte in Alaska hebben opgedragen een bepaalde state trooper – een politieagent – te ontslaan, die op een nare manier van Palins zus was gescheiden. En Palin zou helemaal geen tegenstander, maar juist een voorstander zijn geweest van de bouw van een dure, overbodige brug in Alaska.

In de eerste kwestie zegt de betrokken hoge beambte, die de agent overigens weigerde te ontslaan, dat Palin niet zelf de boosdoener was, maar dat leden van het door Palin aangestelde staatsbestuur druk op hem uitoefenden. Palin zelf ontkent beide varianten en heeft een onafhankelijk onderzoek gelast naar de beschuldiging.

Verspilling
De tweede zaak slaat terug op haar speech na haar benoeming, afgelopen vrijdag. Daarin zei Palin dat ze het Congres van Alaska ‘nee bedankt, voor deze Brug naar Nergens’ had toegevoegd - als voorbeeld hoezeer ze ze verzet tegen verspilling van overheidsgeld. Maar, zo herinnerden Republikeinse en Democratische politici zich maandag in Ketchikan, waar de brug gebouwd zou worden, in 2005 steunde Palin wel degelijk het besluit 223 miljoen dollar voor de brug te reserveren. In 2006, tijdens de campagne voor het gouverneurschap van Alaska, zei ze zelfs zich ‘beledigd’ te voelen omdat tegenstanders repten van een ‘brug naar nergens’ – om twee jaar later dezelfde woorden te gebruiken.

Het McCain-kamp laat intussen weten zich nergens zorgen over te maken. Sinds Palin gouverneur van Alaska werd en het plan voor de brug goed onderzocht ‘is ze consistent geweest in haar verzet tegen het financieren van de Brug naar Nergens’, aldus een woordvoerder. En wat de tienerzwangerschap betreft van haar dochter: McCain zou hiervan op de hoogte zijn geweest, maar had geen bezwaren gezien voor Palins nominatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden