Schandaal-Dumas maakt ook op Taiwan slachtoffers

Het schandaal dat de Franse oud-minister Roland Dumas zijn baan en zijn reputatie heeft gekost, heeft nu ook op Taiwan een storm doen opsteken....

Van onze correspondent

In 1991 kocht Taiwan plotseling voor 2,8 miljard dollar zes Lafayette-fregatten van Frankrijk, in plaats van veel goedkopere fregatten van Zuid-Korea. Twee jaar later werd het lijk van de chef wapeninkoop van de Taiwanese marine uit zee opgevist. Zijn dood voorkwam dat hij zou gaan praten over de smeergeldpraktijken rond deze transactie.

Kort daarop trad de commandant van de Taiwanese marine af. In Taiwan ging de doofpot dicht, maar in Frankrijk niet. Het bleek dat een Frans staatsbedrijf de minnares van de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Dumas had omgekocht, waarna ze hem met succes had opgepord om toestemming te geven voor de verkoop van de fregatten. Toen dat bekend werd, moest Dumas aftreden als voorzitter van de hoogste Franse rechtsinstantie.

De nieuwe president van Taiwan, Chen Shui-bian, haalde in juni van dit jaar het deksel van de doofpot. Vorige maand werden vanwege de moord in 1993 en het opstrijken van smeergeld voor de fregatten vier gepensioneerde marineofficieren gearresteerd en één die nog actief is.

Uit het onderzoek bleek dat de bestelling in Parijs de paraatheid van het Taiwanese leger en de nationale veiligheid ernstig had geschaad. Een motie om tegen ex-premier Hau Pei-tsun en twee andere oud-officieren een proces te beginnen, werd wegens gebrek aan bewijs verworpen. Drie andere ex-marinechefs, onder wie een vroegere commandant, moeten zich echter verantwoorden .

De dood van een Franse ex-diplomaat zou met deze zaak in verband staan. Thierry Imbot, zoon van een oud-chef van de Franse spionagedienst en waarschijnlijk zelf ook een spion, was in 1991 gestationeerd in Taiwan, waar hij meewerkte aan de wapendeal. Op 11 oktober viel hij in Parijs uit een raam dood op straat. Intussen is een nieuw Frans-Taiwanees corruptieschandaal uitgebroken, nu over de levering in 1992 van zestig Mirage-gevechtsvliegtuigen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden