Schandaal binnen judobond krijgt vervolg bij rechter en in parlement

Van het bezoek aan een schimmige Rotterdamse sexclub is Frans Hoogendijk, voorzitter van de Judo Bond Nederland, voorlopig nog niet af....

Van onze verslaggever

Hans van Wissen

DEN HAAG/UTRECHT

Het gebeurt zelden dat een kort geding verlengd wordt maar mr H. F. M. Hofhuis, president van de Utrechtse arrondissementsrechtbank, verordonneerde partijen om opnieuw te verschijnen toen ze geen overeenstemming konden bereiken over een onafhankelijk (accountants)onderzoek. Directeur Post beschuldigde voorzitter Hoogendijk van fraude, althans van oneigenlijk en dubbel declareren. Hoogendijk en de meerderheid van het JBN-bestuur stelden Post, al een kwart eeuw betrokken bij de bond, op non actief wegens deloyaal gedrag. De vertrouwensrelatie zou geheel verstoord zijn.

Aan dat laatste kon president Hofhuis, fungerend president tijdens het kort geding op 17 januari, moeilijk voorbij gaan. Maar hij zag voldoende reden om een onafhankelijk onderzoek op te leggen. Hofhuis bepaalde dat partijen het vóór afgelopen vrijdag eens moesten worden over het in te schakelen accountantsbureau. Hij bepaalde tegelijk dat de kosten van het onderzoek voorlopig voor rekening van de judobond zouden komen. Hooguit achteraf zou Post, als hij tenminste in het ongelijk zou worden gesteld, voor een deel aansprakelijk gesteld kunnen worden.

Maar nu juist daarmee ging de raadsman van de bond, mr J. P. Snoek, niet accoord. Hij verlangde de toezegging dat Post bij een voor de bond positief uitvallend onderzoek, geheel zou opdraaien voor de kosten. Waarop de raadsman van de directeur, mr

A. W. Brantjes, vroeg hoe Post in vredesnaam financieel aangesproken kon worden op een onderzoek naar 'declaratiefraude bij de Judo Bond Nederland', een vermoede fraude waaraan hij zelf part noch deel had. Post was meegeweest naar de sexclub, dat wel, maar hij had de rekening zelf betaald.

Kortom, er kwam geen overeenstemming en de president van de Utrechtse rechtbank had twee opties: of op 1 februari uitspraak doen of de partijen nogmaals bijeen roepen. Hij koos voor het laatste.

Post voelt zich gebroken en leeg. Hij gaf een paar jaar geleden zijn betrekking op als leraar Nederlands om directeur te worden van de JBN, de bond die hij al twintig jaar als vrijwillig bestuurder diende. Bij toeval liet voorzitter Hoogendijk declaratiebonnen liggen onder een fotokopieer-machine. Post borg ze weg in de 'map Hoogendijk' maar maakte wel duplicaten.

Toen de geruchten over dubieus declareren steeds sterker werden en toen door het bestuur zelf gevraagd werd om bewijzen, bleek de map Hoogendijk geheel andere, handgeschreven en vooral onwaarschijnlijke bonnen te bevatten. Post kon niet anders concluderen dan dat de bewijzen van fraude waren verdonkeremaand. Hij deelde dat mee en werd door het bestuur (minus één lid, Van Vliet) op non actief gesteld.

Tijdens het kort geding van Post versus de judobond bleek dat voorzitter Hoogendijk minimaal 22 duizend gulden per jaar vrijelijk aan onkosten mocht declareren. Als er maar bonnetjes waren. Van een nachtclub, of een eetcafé met menu's à honderdenvijf gulden, het donderde niet. Dat was de reden voor Kamerlid Mieke Sterk (PvdA) om vragen te stellen aan de staatssecretaris van VWS. Het kon toch niet de bedoeling zijn dat gemeenschapsgeld, zoals dat ook naar de judobond gaat, besteed wordt aan bordeelbezoek, klonk het bijna ironisch.

Die vraag is door Terpstra nogal eenvoudig met 'nee' te beantwoorden, maar Sterk maakte het de staatssecretaris lastiger door naar de algemene gebruiken in dit opzicht te vragen. In uiterste consequentie zou de huishouding van bijna honderd sportbonden onderzocht zou moeten worden. In die zin kunnen de schorsing van Jan Post en het 'representatieve' bordeelbezoek van voorzitter Frans Hoogendijk meer dan persoonlijke consequenties krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden