Schalieolie onrendabel door lage olieprijs

Oliewinning uit teerzand in Canada en van schalieolie in de Verenigde Staten zijn met de huidige verkoopprijs voor ruwe olie deels onrendabel geworden. De prijsoorlog op de oliemarkt wordt volgens analisten een strijd tussen de grootste exporteur Saoedi-Arabië en Noord-Amerikaanse producenten, die hun bronnen nu dreigen te moeten sluiten.

Jeroen Trommelen
Een oliebron in North-Dakota. Beeld anp
Een oliebron in North-Dakota.Beeld anp

De olieprijs daalde woensdag met 2 procent tot 65,70 dollar (52,87 euro); het laagste niveau sinds 2009. Volgens het Amerikaanse onderzoeksbureau IHS wordt 20 procent van de Amerikaanse schalieolie gewonnen voor een kostprijs boven 69 dollar per vat.

Daarin zijn operationele- en kapitaalskosten verrekend plus een rendement van 10 procent. De overige 80 procent van de capaciteit is rendabel te winnen voor prijzen tussen 50 en 69 dollar, aldus IHS. De kosten voor teerzandwinning zijn gemiddeld nog iets hoger dan voor schalieolie. Berichten over schaliebronnen die sluiten of in financiële nood komen, zijn er overigens nog niet. Bijna alle experts houden echter rekening met een verdere daling van de olieprijs, mogelijk zelfs naar 40 dollar per vat.

De organisatie van olie-exporterende landen OPEC publiceerde woensdag een raming voor de oliebehoefte in 2015. Die wordt voor het OPEC-aandeel geschat op 28,9 miljoen vaten per dag. De behoefte is ruim een miljoen vaten minder dan de afgesproken productie binnen OPEC, waardoor de prijs vrijwel zeker verder zal dalen.

Groeiend marktaandeel OPEC

Saoedi-Arabië gokt erop dat de overproductie door Amerikaanse schalie-olievelden die alleen rendabel zijn bij hoge olieprijzen bij aanhoudend lage prijzen wordt beëindigd, aldus vermogensbeheerder Optimix in een analyse. Het marktaandeel van de OPEC kan daardoor weer groeien. Vooral door het Amerikaanse aanbod daalde dat aandeel de laatste jaren van 40 tot 33 procent.

Binnen de OPEC is de strategie van Saoedi-Arabië echter omstreden. Vooral Iran en Venezuela voeren oppositie tegen de prijsoorlog. Elke verstoring van de solidariteit binnen de OPEC zal leiden tot een enorme prijsdaling, vindt Iran.

In Nederland heeft de prijs voor benzine aan de pomp het laagste punt bereikt in vier jaar. De gemiddelde adviesprijs voor een liter euro 95 daalde tot 1,665 euro. Benzine kost nu 24 cent minder dan in 2011.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden